Du är här

2017-12-18

Trolig skattereform denna vecka

wysiwyg_image

Ledande företrädare för Republikanerna i USA:s kongress uppgav på söndagen att de förväntar sig att skattereformen kommer att antas denna vecka.

Det rapporterar Reuters.

Senaten väntas rösta på tisdagen med målsättningen att president Donald Trump ska kunna skriva under förslaget mot slutet av veckan.

John Cornyn, nummer två för Republikanerna i senaten, sade i en intervju med ABC:s "This week" att han känner sig säker på att senaten kommer att anta förslaget, "troligen på tisdagen".

Republikanerna har en liten marginal på 52-48 i senaten och har inte råd att förlora så många röster för att få igenom reformen, då Demokraternas motstånd är enigt.

Förra veckan uppgav republikanska senatorer som Bob Corker och Marco Rubio, som tidigare varit tveksamma, att de kommer att stötta reformen. Senatorer som Susan Collins och Mike Lee gjorde också positiva uttalanden även om de inte uttryckligen sade att de kommer att rösta för. Även Jeff Flake har inte bestämt sig ännu, uppgav att han inte bestämt sig.

Senatorerna Thad Cochran och John McCain har också varit osäkra då de varit frånvarande på grund av sjukdom. Thad Cochran väntas närvara vid omröstningen medan John McCain kan vara borta från Washington till januari.

Enligt skattereformen ska bland annat bolagsskatten sänkas till 21 från 35 procent. För individer kommer det att behållas sju nivåer men de kommer att sänkas och den högsta nivån dras ned till 37 från 39,6 procent.

Enligt kongressens budgetkontors, CBO:s, beräkningar på fredagen kommer skattereformen att öka underskottet med 1.455 miljarder dollar under tio år.

Finansminister Steven Mnuchin sade till FOX News på söndagen att han inte har några tvivel om att reformen kommer att antas denna vecka. Skattesänkningarna kan sedan träda i kraft från februari eftersom skattemyndigheten IRS redan fått underlag för att ta fram nya skattetabeller.

President Donald Trump sade på lördagen att skattereformen kommer att bli "fantastisk för medelinkomsttagare och för jobben, framför allt. Han förutspådde att USA:s BNP-tillväxt kan gå upp till "4, 5 eller till och med 6 procent, i slutändan".

"Vi håller verkligen på att starta raketen", sade han till reportrar enligt Bloomberg News.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.