Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-15

Trump inför tullar på 800 varor från Kina

wysiwyg_image

USA:s president Donald Trump har bestämt sig för att införa "tämligen signifikanta" tullar på kinesiska varor.

Det rapporterar Reuters, som hänvisar till en icke namngiven företrädare för USA-administrationen samt industriföreträdare.

Presidenten väntas presentera en reviderad lista som siktar på tullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar. Listan uppges nu inkludera 800 produktkategorier, ner från 1.300 i ett tidigare förslag.

Enligt Reuters källor bedömer Donald Trump nu att Pekings inflytande över Nordkorea inte längre utgör ett övertygande skäl för att mildra handelsförhandlingarna nu efter att USA-administrationen har öppnat en direkt kommunikationslinje med Pyongyang.

Wang Yi, ansvarig för utrikesfrågor vid Kinas statliga råd, sade tidigare att Kina är redo att svara om Donald Trump bestämmer sig för att gå vidare med importtullarna.

"Det första valet är samarbete och ömsesidiga fördelar: Det andra valet är konfrontation och ömsesidiga förluster. Kina väljer det första… Vi hoppas att den amerikanska sidan också kan fatta samma visa beslut. Men naturligtvis har vi också gjort förberedelser för att svara på det andra alternativet", sade Wang Yi.

Bloomberg News rapporterar samtidigt att den statliga kinesiska tidningen China Daily på fredagen manar andra länder att samarbeta med Kina för att bekämpa Donald Trumps aggressiva handelspolitik.

Enligt tidningen hoppas Kina fortsatt att man ska lyckas lösa dispyten genom förhandlingar, men "det är hög tid att Kina och andra större ekonomier enas för att bättre kunna hantera de utmaningar som skapas av USA:s aggressiva jakt på handelsfördelar".

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.