Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-09

Trumps twittertriggers får ett eget index

wysiwyg_image

Frågan är om någon president brytt sig så mycket om aktiemarknaden tidigare. Nu ska investmentbanken JP Morgan försöka mäta hur Donald Trumps twittrande påverkar börsen genom sitt nya Volfefe-index, uppger Affärsvärlden. 

Sällan har en person påverkat marknaden så mycket och presidenten gillar onekligen att få ut sina tankar om allt som rör himmel och jord – och inte minst om olika saker som kan skicka börsen upp eller ned.

Presidenten twittrar och marknaden lyssnar på helspänn, men exakt hur noga?

Det ska JP Morgans nya Volfefe-index försöka mäta. Tanken är att dem amerikanska banken ska mäta rörelserna för räntorna på två och femåriga obligationslån i USA när Trump delar med sig till alla som vill lyssna.

Låg procentuell effekt på marknaden

Presidentens twittrande har nog inte gått någon obemärkt förbi, men av presidentens 14 000 tweets sedan hans tillträde är 4 000 av dem under börsens öppningstider. Av de 4 000 inläggen är det 146 tweets som har skapat rörelser på marknaden, cirka 3,6 procent.

Börsens kraftigare nedgångar kan också spåras till Donald Trumps aktivitet på Twitter och i synnerhet hans attacker mot Kina eller USA:s centralbankschef Jerome Powell, menar Bank of America Merill Lynch.

Inte alla är förlorare

Dow Jones har stigit med 31 procent sedan Donald Trump svors in i januari 2017 och 42 procent sedan han blev vald i november 2016. Han väntar inte på offentliga utlåtanden, utan skriver när det passar honom. Exempelvis twittrande han i torsdags: ”Really Good Jobs Numbers!” innan den offentliga rapporten gällande den viktiga månadsstatistiken för den amerikanska sysselsättningen släppts.

Volfefe-index

 Namnet på JP Morgans index är en kombination av volatilitet och en märklig tweet från Donald Trump som löd: "Trots den konstant negativa press covfefe".

"Mycket av presidentens twittrande har fokuserats på USA:s centralbank Federal Reserve, och eftersom spänningar inom den internationella handeln främst påverkar marknaden på kort sikt ser vi nyttan av en sådan indikator", skriver författarna till den första rapport som producerats med hjälp av Volfefe-indexet.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.