Du är här

2017-09-15

Tveksam start i New York

De stora amerikanska börsindexen handlades nära nog oförändrat i fredagens öppning. Svagare detaljhandelsstatistik än väntat, som presenterades en timme innan börshandelsstarten, fick inget större utslag på finansmarknaderna.

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet sjönk till 95,3 i september jämfört med 96,8 i augusti, visade preliminär statistik enligt Bloomberg News. Väntat var enligt en analytikerenkät ett index på 95,0.

Nordkoreas ytterligare missiltest ledde inte heller till någon dramatik på marknaderna. Spänningarna kring Nordkorea var redan förhöjda sedan Nikkei på torsdagen rapporterade om att den nordkoreanska ledningen förberedde ytterligare en missilavfyrning.

Värt att notera är att handeln kan påverkas av fredagens så kallade "quadruple witching", samtidig lösen av aktieterminer och -optioner, vilket brukar leda till ökad volatilitet och aktivitet.

Vid 16.10-tiden, svensk tid, hade Dow Jones industriindex stigit 0,1 procent, medan S&P 500 var ned en tiondels procent och det mer teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var i princip oförändrat.

På torsdagen stängde Dow Jones upp 0,2 procent medan S&P 500 däremot sjönk 0,1 procent och det mer teknikorienterade Nasdaqs kompositindex gick ned 0,5 procent.

Torsdagens starkare KPI-siffror från USA bidrog till att marknadsaktörer nu åter ser större sannolikhet för att Fed kommer att kunna höja räntan på nytt före årsskiftet.

Fredagens statistikrapporter har dock visat att detaljhandelns försäljning i USA sjönk med 0,2 procent i augusti. Analytiker hade räknat med en försäljningsuppgång på 0,1 procent, enligt Bloomberg News sammanställning.

Stålbolaget Nucor rapporterade och sänkte sin prognos för det tredje kvartalet: från att tidigare ha räknat med ett tredjekvartal i nivå med resultatet för det första halvåret 2017, men bolaget räknar nu i stället med att resultatet blir svagare. Nucor tappade 0,6 procent.

Bland övriga aktier stack Oracle ut med en kursnedgång på hela 6,1 procent. Ett starkt kvartalsresultat, som bolaget presenterade efter torsdagsbörsens stängning, överskuggades av att Oracles prognos för det innevarande kvartalet inte nådde upp till analytikernas förväntningar. Bolaget flaggade dessutom för en avmattning i den viktiga försäljningen av molntjänster.

Dollarn noterades under fredagseftermiddagen till omkring 110:90 mot yenen och 1:1968 mot euron.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp två punkter till 2,20 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.