Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-17

Aktiespararna: Upp till bevis för nya Swedbank-ledningen

wysiwyg_image

Swedbank medger i ett pressmeddelande under tisdagen att man har haft—­­­­­ och fortfarande har­— brister i sitt arbete mot penningtvätt. Vad innebär det?

– Det betyder att vi som tog frågan på allvar redan från början får rätt. Swedbank har brustit i sitt arbete mot penningtvätt. Nu återstår att få veta hur omfattande problemen är och har varit, men även vilka som bär skulden till detta och om någon kan och bör ställas till svars för bristerna, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

Swedbank häver också advokatsekretessen för Erling Grimstad. Hur ser du på det?

– Det är väldigt välkommet och kanske en kommunikatörernas seger över juristerna. Den nya ledningen vill visa att den lägger korten på bordet och att den har börjat arbetet med att återuppbygga bankens förtroende. Det återstår nu att se om de verkligen menar allvar, säger Joacim Olsson.

– Den nya öppenheten och samarbetsviljan kan dock också bli en viktig del i att undvika eller åtminstone lindra repressalier från myndigheterna där ett gott samarbete kan bli en förmildrande omständighet.

Aktiespararna har nu fått gehör i flera frågor: Swedbank bytte ut EY som särskild granskare efter organisationens kritik, vd Birgit Bonnesen fick avgå och nekades ansvarsfrihet, ordförande Lars Idermark avgick och Aktiespararna föreslog tidigt Göran Persson som ny ordförande.

Nu verkar det som att banken också äntligen har hörsammat uppmaningen om öppenhet. Vad händer nu?

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att Swedbank ger svar på fler frågor vilket vi anser nödvändigt om bankens förtroende ska kunna återupprättas. Det är i sin tur en förutsättning för att banken långsiktigt ska kunna skapa värde åt sina ägare. Dagens besked är dock ett steg i rätt riktning, avslutar Joacim Olsson.

Läs Swedbanks pressmeddelande i sin helhet här

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.