Du är här

2018-02-21

Uppdragsanalys en allt hetare marknad

wysiwyg_image

Marknaden för uppdragsanalys växer.
Nu börjar även SEB att erbjuda analys finansierad av de bevakade bolagen, rapporterar Dagens Industri.
– Hela marknaden håller på att förändras, säger Anders Elgemyr, vd för Jarl Securities, till tidningen.

Marknaden för uppdragsanalys, där de bevakade bolagen finansierar analysen, växer.

SEB tar nu rygg på Nordea och Danske Bank och börjar att erbjuda tjänsten, rapporterar Dagens Industri.

En viktig förklaring till intresset är att samtidigt som antalet bolag noterade på svenska handelsplatser ökat, har investmentbanker och analysbolag fått det tuffare med lönsamheten i analysverksamheten, rapporterar tidningen.

Kraven på ökad transparens för olika kostnader, som en följd av det europeiska regelverket Mifid II som började att gälla vid årsskiftet, innebär att det blir ännu svårare att täcka kostnaderna för den traditionella aktieanalysen genom avgifter till fonder eller som en del i courtaget.

"Skickar hastverk med fel slutsatser"

Det finns också synpunkter på att den traditionella aktieanalysen inte håller tillräckligt hög kvalitet bland de bevakade bolagen.

En anonym börs-vd säger till Dagens Industri att ”analytiker skickar för många hastverk med fel slutsatser till sina kunder”.

Pressen på lönsamheten innebär att det framförallt är stora bolag som prioriteras av traditionella analytiker. 

Små- och medelstora bolag faller i stor utsträckning utanför radarn.

– Därför tror vi att uppdragsanalys är ett komplement för att bibehålla en hög och bra servicenivå mot våra institutionella kunder, säger Nicklas Fhärm, chef för företagsanalys på SEB, till Dagens Industri.

Bankerna måste vända sig till bolagen

Analysguiden, ett samarbete mellan Aktiespararna och Jarl Securities, Remium, Redeye och Erik Penser Bank var tidigare ute än storbankerna, när marknaden för uppdragsanalys började ta form.

– Slutsatsen av att allt fler stora banker börjar med uppdragsanalys är att fondbolagen inte är beredda att betala tillräckligt mycket för analyserna. Därför måste bankerna vända sig till bolagen själva för att få kostnadstäckning, säger Anders Elgemyr, vd för Jarl Securities, till Dagens Industri.

DI-kommentatorn Ulf Petersson konstaterar att SEB:s intåg innebär att uppdragsanalys nu måste betraktas som en accepterad företeelse.

Till skillnad från traditionell aktieanalys är finansieringen av uppdragsanalys alltid helt transparent, understryker Anders Elgemyr.

"Gör alltid en bedömning"

– En vanlig invändning mot uppdragsanalys är att alla analyser är positiva. Vi gör alltid en bedömning innan vi tar in bolag så redan där försvinner många bolag som hade fått säljrekommendationer. Vi har publicerat några minska- och säljrekommendationer och räknar med att dessa kommer att bli fler över tiden allt med att tjänsten växer, säger Caroline Berglund, ansvarig för Analysguiden.

En viktig förklaring till att det är Jarl Securities, som extern part, som utför uppdragsanalyserna i Analysguiden i stället för Aktiespararnas egna analytiker är att värna om organisationens oberoende.

–  För Aktiespararna och Jarl är det viktigt att det skapas transparens och genomlysning i marknaden. Uppdragsanalyser är ett sätt att uppnå detta, säger Caroline Berglund.

Bolagen kan bli kidnappade

Med allt fler forum och bloggar så är det lätt för bolaget att bli kidnappade i olika diskussioner.

– Analysguiden är ett sätt för bolagen att hantera detta, säger Caroline Berglund och tillägger:

– Analytikerna på Jarl har minst tio års bankerfarenhet och det är ett gediget jobb bakom analyserna. Man ska inte stirra sig blind på riktkurserna. Det är bolagsbeskrivningen och prognoserna som är viktigast, tycker jag.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.