Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-18

USA: MÖTE MELLAN DIPLOMATER EFTER ÖKAD SPÄNNING MED KINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En delegation från USA med utrikesminister Mike Pompeo träffade kinesiska företrädare, däribland den högt uppsatta diplomaten Yang Jiecji, på onsdagen på Hawaii till följd av den försämrade relationen mellan stormakterna.

Det rapporterar Reuters.

Anspänningen mellan länderna har ökat på senare tid efter oenigheter angående hanteringen av coronapandemin samt Kinas planer på att införa ny säkerhetslagstiftning på Hong Kong.

På onsdagen undertecknade Donald Trump införandet av sanktioner mot de ansvariga för diskriminerandet mot Uighur-muslimer i Xinjiang-regionen. Samtidigt gick samtliga ministrar från G7-länderna ut med ett uttalande där de uppmanar Kina att inte fullgöra lagstiftningen mot Hongkong.

Yang sade att Washington måste respektera Pekings ståndpunkter och att hålla sig utanför problem som rör Hongkong, Taiwan och Xianjiang, och i stället hålla sig till att återställa relationen mellan länderna. Detta framgick även från ett uttalande från Kinas utrikesdepartement i tisdags.

Samarbete mellan länderna är "det enda korrekta valet", sade han.

Mike Pompeo betonade behovet till ett stabilt samarbete som ska genomsyras av frågor som rör handel, säkerhet och diplomatiska förhållanden och att det ska råda större transparens av information angående den rådande coronapandemin.

Mötet beskrevs som "konstruktivt" av Peking och att båda länderna kommer att fortsätta att upprätthålla ett samarbete.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.