Du är här

2018-07-18

Utveckling som lovar mer för Ericsson: ”En bit på vägen”

wysiwyg_image

För andra kvartalet i rad slår Ericsson förväntningarna.
Aktien skickas upp kraftigt på börsen.
– Alla våra planer är lagda för att vi ska göra en turnaround, säger vd Börje Ekholm till SvD Näringsliv.

Ericsson kom på onsdagen med en kvartalsrapport som fick aktieägarna att äntligen andas ut en aning.

Bolaget har de senaste åren varit ett sorgebarn i många flera tusentals svenskars portföljer och marknaden har vant sig vid att Ericsson levererar resultatbesvikelser.

Men nu är känslan att vändningen kan vara på väg. Ericsson lyckades för andra kvartalet i rad överträffa förväntningarna och marknaden belönade bolaget med en skjuts uppåt på över 8 procent.

Läs mer: Ericssons kvartalsrapport

Vid ett titt sedan årsskiftet går det att se att bolaget har lyckats stiga med drygt 37 procent. Något som får ses som en bra avkastning.

– Alla våra planer är lagda för att vi ska göra en turnaround. Det betyder att vi måste förbättra oss och då har man ju passerat den lägsta punkten. Det säger Ericssons vd, Wallenberg-trotjänaren Börje Ekholm, till Svenska Dagbladet.

Genomfört stora förändringar

Ericsson har under Börje Ekholms ledning skurit ner kraftigt på personalstyrkan i syfte att spara pengar. Men även nyanställningar har skett trots besparingar i miljardklassen. Koncernchefen berättar för SvD att bolaget har anställt 2 500 ingenjörer som jobbar med FoU (forskning- och utveckling).

– De satsningar vi gör på forskning och utveckling har givit en konkurrenskraftig portfölj. Det kopplat med att vi har tagit ut stora kostnader, gör att vi nu ser en ökad bruttomarginal.

Läs mer: Dagens rapportvinnare

”En bit på vägen”

Aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell i spetsen, är också nöjt.  Cevian gick in som den kapitalmässigt största ägaren i Ericsson i vintras efter att kapital frigjorts via försäljningen av AB Volvo-aktier.  

I ett sms till DI meddelar Christer Gardell att han är nöjd med rapporten på det stora hela.

”Bolaget är en bit på vägen, men mycket kvarstår att göra”, skriver han.

Ericssons aktie har visserligen klättrat ordentligt under 2018 och handlas nu för omkring 73 kronor. Men kursen är trots allt ned så mycket som 86 procent sedan IT-bubblan sprack runt 2000.

FAKTA

Ericssons andra kvartal 2018

Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat blev 2,0 miljarder kronor för det andra kvartalet 2018.

Analytikerna hade räknat med ett justerat rörelseresultat på 1,57 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 4,1 procent, mot väntade 3,3 procent, och den justerade bruttomarginalen var 36,7 procent. Analytikerna hade väntat sig en bruttomarginal på 34,8 procent.

Det rapporterade rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev 0,2 miljarder kronor, mot väntade -0,13 miljarder kronor.

Försäljningen uppgick till 49,8 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 47,9 miljarder kronor.

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.