Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-08

VACCIN: EU ANTAR SKÄRPT EXPORTKONTROLL, SVERIGE NEDRÖSTAT

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sverige, Belgien, Nederländerna och Irland har blivit nedröstade i EU i deras försök att stoppa skärpningen av EU:s exportkontroll av covid-19-vaccin.

En kvalificerad majoritet av EU-ländernas ställde sig bakom exportkontrollen som kommissionen beslutade preliminärt den 24 mars.

Det uppgav EU-källor på torsdagen.

Kommissionen har rätt att införa kontrollen på egen hand, men beslutet måste bekräftas av EU-länderna inom två veckor.

Kontrollen innebär att kommissionen kan stoppa export av vaccin till länder som i sin tur inte tillåter vaccinexport till EU och som själva har en högre vacciationsgrad än EU. Kommissionen kallade detta för krav på reciprocitet och proportionalitet.

Den skärpta kontrollen kan även gälla vaccintillverkare som fullföljer kontrakterade leveranser till EU, som Pfizer-Biontech, alltså inte bara Astra Zeneca, som ligger långt efter.

Kontrollen väntas främst riktas mot Storbritannien.

Sverige, Belgien, Nederländerna och Irland varnade för att den skärpta kontrollen riskerar att starta en negativ spiral av exportrestriktioner i världen som skadar de globala leveranskedjorna.

I EU tillverkas svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin i en fabrik i Belgien och en i Nederländerna.

Pfizer har också en fabrik i Belgien.

Tyskland röstade för skärpningen men protesterade mot att exportkontroll införs mot Västra Balkan och Efta-länder. Tyskland ansåg att EU riskerar att undergräva sitt rykte som nära partner till sina grannländer.

Kommissionen införde kontrollen mot Västra Balkan och Efta för att försäkra sig om att kontrollen till resten av världen inte kringgicks.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.