Du är här

2017-09-20

Vill skjuta på stridsflygplansköp

En parlamentarisk kommission i Bulgarien vill att köpet av nya stridsflygplan skjuts på framtiden.

Det skriver Svd Näringsliv och hänvisar till uppgifter från en politiker tillhörande det högerkonservativa regeringspartiet Gerb som önskar vara anonym.

Kommissionen har granskat handlingar och dokument från försvarsministeriet och bedrägeri kan ha förekommit i utvärderingen av vissa projekt.

Bulgariens nuvarande president, Rumen Radev, anklagas för att ha haft ett finger med i spelet eftersom han var befälhavare för flygvapnet 2014-16, innan han blev president. Bland annat handlar det om varför svenska Jas Gripen seglat upp som en av favoriterna, skriver Svd Näringsliv.

I artikeln uppges, enligt Saab felaktigt, att frågan som många ställer sig är varför Saab gavs chansen när deras offert saknade ett av de viktigaste kriterierna som är att Bulgarien vill köpa nyproducerade stridsflygplan från annat Natoland.

Saab uppger för Nyhetsbyrån Direkt att de kriterier som Bulgariens regering har satt upp innefattar att stridsflygplanet ska vara Nato-kompatibelt - inte att planen ska köpas från ett annat Nato-land.

Vidare påpekar Saab att Bulgarien inte har begränsat sig till att köpa nyproducerade flygplan.

"Av de tre länder som tävlar är det endast Gripen som är nyproducerat. De andra två är ombyggda - inte nyproducerade", säger Saabs presschef Ann Wolgers till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare betonar hon att det inte finns någon misstanke om korruption riktad mot Saab.

"Det finns det inte alls överhuvudtaget. Det har aldrig riktats någon sådan misstanke mot oss", säger hon.

Oavsett vad kommissionen i Bulgarien har kommit fram till så stoppas inte Saabs 14-åriga försäljningsprocess i landet, uppger hon vidare.

Under onsdagseftermiddagen offentliggör kommissionen sin rapport.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.