Du är här

2018-02-05

Vinstvarning på fredagskvällen: "Aktien kommer rasa"

wysiwyg_image

Ratos vinstvarnar

Investmentbolaget Ratos utfärdade en vinstvarning på fredagskvällen. Resultatet för fjärde kvartalet kommer belastas med nedskrivningar på cirka 550 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Stora nedskrivningar

I Diab och HL Display görs nedskrivningar som totalt uppgår till cirka 550 miljoner kronor. 200 miljoner är kopplat till Diab och 350 miljoner till HL Display.

Per den 30 september 2017 värderade Ratos Diab till 717 miljoner kronor ("koncernmässigt värde") och HL Display till 926 miljoner kronor. Sammanlagt värderade Ratos då sina tillgångar till 10,2 miljarder kronor.

Nedskrivningsbeloppet motsvarar cirka 1:70 kronor per aktie, räknat på Ratos totala antal aktier (324 miljoner stycken), vilket i sin tur motsvarar 4,6 procent av fredagens stängningskurs på 37:14 kronor för B-aktien.

"Bolagens åtgärder för förbättrad lönsamhet förväntas ta längre tid än tidigare beräknat. Båda bolagen har en svag resultatutveckling i fjärde kvartalet 2017", skriver Ratos om de båda bolagen.

Tillfört nya pengar

Ratos har tillfört 130 miljoner kronor till Diab i fjärde kvartalet 2017, framgår det vidare.

Dessutom uppvisar bolagsportföljen ett betydligt lägre resultat för fjärde kvartalet 2017 jämfört med 2016, skriver bolaget.

Ebita-resultatet i Ratos bolagsportfölj i det fjärde kvartalet 2017 försämrade med 40 procent i förhållande till fjärde kvartalet 2016. Omsättningen sjönk 10 procent.

Ratos resultat före skatt, efter nedskrivningarna, för fjärde kvartalet 2017 uppgår till cirka -597 miljoner kronor (1.330).

Styrelsen föreslår att hålla utdelningen på 2 kronor oförändrad.

Enligt vad Ratos vd Jonas Wiström säger till Dagens industri har Ratos inte sett fler nedskrivningsbehov än de i Diab och HL Display.

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark, hur ser du på Ratos just nu?

- Ratos har haft motvind ett bra tag nu. Det har varit turbulent i ledningen och flera tveksamma investeringar har gjorts de gångna åren. Satsningen i oljeservicebolaget Aibel i slutet på 2012 var exempelvis extraordninärt feltajmad och gjordes i ett läge när oljepriset var klart över 100 dollar fatet

Hur ser du på den senaste vinstvarningen?

- Svag utveckling i flera innehav har medfört ytterligare nedskrivningsbehov och det pressar Ratos. Att vändningen dröjer i flera innehav är klart oroväckande

Och hur ser du på den valda tidpunkten för vinstvarningen, en fredagskväll?

- Den valda tidpunkten går verkligen att ifrågasätta. Den generella regeln är dock att kommunicera med marknaden när kurspåverkade information har framkommit, men att skicka ut ett pressmeddelande på fredagskvällen är långtifrån optimalt, när alla investerare har lämnat kontoret och tagit helg 

- Ett pressmeddelande på en fredagskväll brukar i själva verket tolkas som att bolaget vill "smyga ut" vanligen mycket negativa nyheter. Den känslan får sannolikt flera småsparare och analytiker i detta fall. Med andra ord blev det inget fredagsmys för Ratos aktieägare

Hur tror du aktiemarknaden kommer att reagera när kurshandeln startar?

- Aktien kommer att rasa när börsen öppnar. Kursen kan möjligen straffas extra hårt efter att förtroendet fått sig en törn i spåren av den valda kommunikationsstrategin 

Redaktionen/Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.