Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-13

VIRUS: TENDENS TILL UPPGÅNG AV SMITTADE STANNAT AV - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I Sverige har tendensen till en uppgång i antalet nya smittade av coronaviruset stannat av, framförallt är de äldre väldigt förskonade just nu. Det är i de yngre grupperna vi ser fallen nu, 20-29 år, men även personer i åldern 30-39 år.

Det sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens presskonferens om coronaläget.

De goda nyheterna är, enligt Tegnell, att antalet fall på IVA fortsätter ner samtidigt som antalet nya dödsfall till följd av covid-19 nu är några enstaka per dag, under det senaste dygnet har 2 nya dödsfall registrerats.

Tegnell uppmanade unga människor att följa myndighetens rekommendationer, inte minst nu när många ska inleda studier på universitet och högskolor runt om i landet.

Roberto Maiorana från Trafikverket uppmanade resenärer att bara resa med kollektivtrafiken om man verkligen måste göra det och att i så fall undvika rusningstid.

På en fråga om även Sverige kan komma att kräva att ansiktsmasker ska bäras i miljöer där fysiskt avstånd inte kan säkras svarade Anders Tegnell att ansiktsmasker kan användas som komplement när andra rekommendationer är på plats.

"Men det vore väldigt farligt att tro att ansiktsmasker skulle ändra spelplanen när det gäller covid-19… Det kan vara ett komplement till annat när andra saker finns säkert på plats", sade han och pekade på att smittan ökar i länder som Spanien, där ansiktsmasker måste användas.

Enligt Tegnell kan det dock finnas läge att lokalt använda munskydd vid lokala utbrott, men att det i så fall är viktigt att också informera om hur munskydden ska användas.

"Signalvärdet finns ju där", sade Tegnell. Han tillade att det i dagsläget inte finns några skäl att ändra myndighetens rekommendationer.

Han varnade för att ändra regler fram och tillbaka och sade att det är viktigt med en stabil strategi som är uthållig.

"Man kan inte hålla på och öppna och stänga samhällen eller skolor med några veckors mellanrum, det skulle få allvarliga följder för folkhälsan", sade han och tillade att coronaviruset är något som vi kommer att få leva med "under månader, antagligen år".

Finland beslutade på torsdagen att munskydd ska användas i miljöer där det är svårt att upprätthålla fysiskt avstånd.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.