Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-15

VOLVO CARS: IPO INOM KORT, MOT VÄRDERING 20 MDR USD – RTRS (NY)

(Tillägg: Från stycke 4)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiskägda Volvo Cars kommer börsnoteras inom de kommande veckorna av ägarbolaget Geely, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Volvo Cars siktar på en börsvärdering kring 20 miljarder dollar i det erbjudande som ges investerare inför noteringen på Stockholmsbörsen, enligt nyhetsbyråns källor.

Bolaget har avböjt att kommentera uppgifterna.

Geely och dess grundare Li Shufu förvärvade Volvo Cars från Ford för drygt tio år sedan för 1,8 miljarder dollar. Önskemål om notering och planer på att starta processen har förekommit under flera år. 2018 avbröts förberedelser på grund av att förutsättningarna ansågs försämrade då fordonsbranschen under en period gått svagt.

Till skillnad från den övriga mer konventionella bilsektorns klassiska märken har elbilsaktörer som Tesla och flera kinesiska konkurrenter stått för mastiga uppvärderingar. Volvo Cars har dock gett besked om att hela flottan ska vara elektrisk från 2030. Dessutom äger Volvo Cars 49,9 procent av elbilsbolaget Polestar.

Avseende värderingen rapporterar Reuters tre olika källor, där en hävdar att målet är en värdering på grovt räknat 20 miljarder dollar. En annan nämner en "möjlig värdering" på mellan 20-30 miljarder dollar, medan en tredje uppger att 16 miljarder dollar är mest realistiskt baserat på Volvo Cars intäktsprognoser.

Vid värderingen 20 miljarder dollar matchas nivåer som konkurrenterna Daimler och BMW har kring 6-7 gånger prognosticerad vinst. Teslas värdering är på över 70 gånger vinsten.

Röster från analytiker höjs dock i artikeln, med varningar om att den återhämtning som fordonsbranschen sett efter pandemin knappast är att ses som varaktig. Dessutom pågår i nuläget en situation med svåra leverantörskedjeproblem som hämmat produktionen och som fått bland annat Volvo Cars att varna för fallande försäljning under andra halvåret.

John Hernander, investeringschef vid Nordea Fonder, kommenterar dock att det finns intresse från banken om att ta en post i noteringen, samtidigt som han betonar att likviditeten är en avgörande fråga. Noteringen för Volkswagens lastbilsenhet Traton, där bland annat Scania ingår, har kritiserats för just låg likviditet då ägarbolaget endast satte ut 11,5 procent av aktierna i marknaden.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.