Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

VOLVO: MÖRKT 2KV SPÅS, SIGNALER OM BÄTTRING I FOKUS- ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Volvos andra kvartal blir dystert råder inga tvivel om, enligt analytiker. Fokus i halvårsrapporten blir därför på ledtrådar från bolaget kring tempot och styrkan på återhämtningen.

Det framgår av en rad analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Aktiekursen för Volvo B har återhämtat sig successivt under det andra kvartalet, delvis på signaler om att orderläget förbättrats och en gradvis återstart av produktionen.

"Dessutom väntas efterfrågan på anläggningsmaskiner i Kina snabbt återhämtat sig, drivet av infrastrukturinvesteringar. Trots det räknar vi med att vägen tillbaka till normalläge tar tid, speciellt givet den unga lastbilsflottan", skriver Nordea i en analys i juni.

Risker finns också i form av kreditförluster, svag operationell utveckling för Lastbilar och Bussar samt negativa valutaeffekter, påpekar banken.

Volvo självt har uppgett att situationen mot slutet av första kvartalet, med helt avstannad produktion och vissa dagar med negativt orderinflöde, har förbytts. Kundernas fordon används alltmer i många marknader, vilket är en viktig indikator, uppgav Volvos presschef Claes Eliasson för Nyhetsbyrån Direkt i början av juli.

"Dessutom hade vi ordrar att effektuera när stoppet kom, och många kunder har väntat rätt länge på sina fordon nu, så trycket och takten i produktionen har också skruvats upp. Med det sagt råder det fortsatt stor osäkerhet om orderläget på längre sikt. Vår bedömning är att efterfrågenivåerna kommer ligga på betydande lägre nivåer framåt än innan coronapandemin", sade Claes Eliasson då.

I det första kvartalet minskade orderingången i Volvos lastbilsverksamhet med 16 procent och i mars föll den 75 procent jämfört med februari. Investerare oroades också av beskeden att Volvo sedan i slutet av mars haft negativ orderingång i lastbilsverksamheten då antalet avbokningar hade ökat. En trend som fortsatte även under april.

Bolaget avstod också från att ge några marknadsprognoser för 2020 som en följd av det mycket turbulenta, osäkra läget.

För det andra kvartalet räknar analytikerna med att Volvos nettoomsättning faller med drygt 40 procent till 70,7 miljarder kronor, enligt Infronts sammanställning av 19 analytikers estimat.

Det justerade rörelseresultatet väntas hamna på -22 miljoner kronor medan det rapporterade rörelseresultatet spås bli -220 miljoner kronor (+15.105), enligt Infront.

Orderingången spås uppgå till 23.730 lastbilar under andra kvartalet, vilket är en halvering jämfört med motsvarande kvartal 2019.

Volvos rapport väntas fredagen den 17 juli klockan 7.20. En rapportkonferens inleds klockan 9.00.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.