Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-18

WIRECARD: AKTIEN -70%, BALANSRÄKNING 25% FALSK ENL EY (NY)

(Tillägg: På flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fintechbolaget Wirecards aktie rasade med runt 70 procent på torsdagsförmiddagen efter att bolaget tillkännagett att revisorer funnit 1,9 miljarder euro i falska balanser, motsvarande runt en fjärdedel av hela balansräkningen.

Det kontroversiella tyska bolaget har under lång tid anklagats för att ha ägnat sig åt falsk bokföring efter att visselblåsare lämnat ut uppgifter till myndigheter och media, vilket följts av anklagelser från Wirecard om att finansjournalister gått blankarnas ärenden genom att smutskasta bolaget. I april framkom att bolagets tidigare revisor som inte funnit några oegentligheter, KPMG, inte haft tillgång till räkenskaperna. Därefter har revisionsfirman EY stött på problem med att slutföra revisionsberättelsen då Wirecard inte kunnat framställa samtlig dokumentation.

Med torsdagens tillkännagivande bekräftar Wirecard självt nu farhågorna om bedrägerier och skuggbokföring för första gången, efter den kampanj som genomförts för att få ett slut på den negativa rapporteringen om bedrägerimisstankar i verksamheten.

"Det finns indikationer om att falska balansbekräftelser lämnats från en betrodd förvaltare och denne förvaltares bank till revisorerna. Agerandet var ämnat att förleda revisorer genom att skapa en falsk uppfattning om att det fanns medel på konton tillhörande Wirecards dotterbolag", skriver bolaget i ett uttalande.

De banker som lämnat de uppgifter som EY slår ned på är asiatiska och det är just denna verksamhet som ifrågasatts i Financial Times rapportering, som centrerat kring verksamhet i Singapore.

Wirecard har vid upprepade tillfällen skjutit upp sin årsredovisning för 2019 med hänvisning till färdigställandet av revisionen, och dagens pressmeddelande innehåller ännu ett senareläggande. Tidigare har Wirecard specificerat ett datum för årsredovisningens offentliggörande, senast den 19 juni, men den här gången skjuts presentationen upp på obestämd tid.

Så sent som i förra veckan presenterade den välrenommerade IT-forskargruppen Citizen Lab en rapport där det hävdades att hedgefonder och investerare som varit öppet kritiska till fintechbolaget samt journalister hos Financial Times och Reuters som granskat och publicerat anklagelser om penningtvätt som riktat sig mot bolaget har utsatts för omfattande och sofistikerade hackarangrepp.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.