Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-08

Xintela: Xintela utvidgar och förlänger patentskyddet för broskcellsprodukter och broskcellsmarkörer

XINTELA UTVIDGAR OCH FÖRLÄNGER PATENTSKYDDET FÖR BROSKCELLSPRODUKTER OCH BROSKCELLSMARKÖRER

Lund, Sverige, 8 januari 2019 - Xintela meddelar idag att bolagets internationella (PCT) patentansökan avseende kvalitetssäkrade broskceller, framtagna med bolagets integrinmarkörer, publicerades den 3 januari 2019 under publikationsnummer WO 2019/002547.

Patentansökan avser en vidareutveckling av Xintelas markörteknologi och kvalitetstestet XACT och skyddar broskcellspreparationer av hög kvalitet och renhet samt metoden att framställa dessa genom användandet av en kombination av markörerna integrin a10b1 och integrin a11b1. Broskceller kvalitetssäkrade med Xintelas teknologi har både regulatoriska och funktionella fördelar vid cellterapi av broskskador. Europapatentverket (EPO) som har granskat den internationella patentansökan, har kommit fram till att den både är ny och har uppfinningshöjd.

- Denna patentansökan visar hur vi proaktivt arbetar med att skapa ett starkt och långsiktigt skydd för teknologier i vår portfölj. En viktig del är att den även förstärker vår position i samarbetsdiskussioner med bolag som utvecklar broskcellsprodukter. Den positiva granskningsrapporten från EPO är mycket lovande, inte minst med tanke på att de nationella patentmyndigheterna i många andra territorier oftast följer EPO:s linje i sina bedömningar, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: 070-329 18 71
E-post: evy@xintela.se mailto:evy@xintela.se
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se http://www.xintela.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Pressrelease 2019-01-08.pdf-http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=24906

Om Xintela
Xintela utvecklar medicinska produkter inom regenerativ medicin och cancer baserade på bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK(r). Xintela använder teknologin för att selektera och kvalitetssäkra mesenkymala stamceller för behandling broskskador och artros. I en studie på hästar har bolaget visat att stamcellerna är säkra att använda och att de har en positiv effekt på ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Xintela förbereder nu för kliniska studier på häst och människa. Dessutom har Xintela utvecklat ett test, XACT, för kvalitetskontroll av broskceller vid cellterapi av broskskador. XINMARK(r) används även för att utveckla en antikropps-baserad behandling (Antibody Drug Conjugate, ADC) mot glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Positiva prekliniska resultat från cellstudier och djurmodell har visat att antikroppen har en dödande effekt på glioblastomcellerna och har därmed bekräftat att konceptet fungerar. Xintela är noterat på Nasdaq First North Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00.

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.