Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Betalt samarbete
Publicerat: 2019-08-16

Så lyckas du med portföljen vid en avmattad konjunktur

Konjunkturen fortsätter att mattas av och många funderar på när den stora nedgången på börsen kommer. I USA är räntegapet mellan två- och tioåriga statsobligationsräntan inverterat vilket historiskt är ett tecken på en kommande recession. För att lyckas med sina investeringar i tider som dessa kan det vara smart att bredda portföljen och titta bortom börsen.

Bredda portföljen genom att investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner hos Lendify

Vi ser en avmattning i den globala ekonomin och det har länge pratats om att en lågkonjunktur är på intågande. Avmattningen verkar fortsätta – i början av juni spådde Världsbanken att den globala ekonomin kommer att bromsa mer än väntat i år jämfört med prognosen i januari.

Även i Sverige dämpas tillväxten av såväl den internationella avmattningen som sjunkande bostadsinvesteringar. Både industrin och detaljhandeln varnar för sjunkande siffror och pekar bland annat på förtroendeindikatorer som Konjunkturinstitutets barometer som dämpats gradvis.

Så kan du tänka kring dina placeringar

Ledande strateger ser tydliga risker för kommande börsras och som investerare kan det vara svårt att bestämma hur man ska tänka kring sina placeringar.

Ett alternativ som växer är att se bortom börsen. Det finns alternativ bortom skakiga aktiemarknader och ränteplaceringar med låg avkastning. Ett av dessa alternativ är att investera i lån, ett tillgångsslag som de senaste åren har vuxit bland såväl privata som institutionella investerare. Det är ett tillgångsslag som tidigare varit förbehållet bankerna men som genom ny teknik gjorts tillgängligt för privatpersoner.

– Vår affärsmodell erbjuder en hög avkastning i förhållande till risk. Som privatperson kan du investera till en årsavkastning på runt 5 procent efter avgifter och kreditförluster. Kreditförlusterna för lån till kreditvärdiga privatpersoner i Sverige är stabila och förutsägbara och det finns mycket historik att tillgå. Risken på lån till kreditvärdiga privatpersoner i Sverige är unikt låg ur ett internationellt perspektiv, säger Erika Eliasson, strategisk kommunikationschef på Lendify.

Historisk stabilitet även i djupa lågkonjunkturen

Även i djupa lågkonjunkturer har lånemarknaden varit stabil ur ett historiskt perspektiv. Under krisen 2008/2009 ökade kreditförlusterna från cirka 1 procent till 2 procent. Lendifys kreditförluster ligger i dagsläget på ungefär 1,5 procent och skulle kreditförlusterna dubblas i samband med en kris skulle investerare hos Lendify fortfarande ha en god positiv avkastning. Sätter man det i perspektiv till att aktiemarknaden gick ned med 42 procent under 2008 ser man stabiliteten i tillgångsslaget.

Rörlig ränta tar bort ränterisken

Utöver att man kan få en hög förväntad avkastning i förhållande till den risk man tar är räntan på samtliga underliggande lån kopplad till det allmänna ränteläget. Hos Lendify innebär det att om STIBOR höjs ökar även räntan på underliggande lån i portföljen – och avkastningen ökar.

– Om du investerar i traditionella obligationer minskar i de flesta fall avkastningen då det allmänna ränteläget höjs. Investerar du i lån via Lendify så ökar även din ränta då det allmänna ränteläget höjs. Detta blev väldigt tydligt då Lendify i februari höjde räntan på befintliga lån med 0,48 procentenheter efter Riksbankens räntehöjning i december, en höjning som oavkortat gick till investerarna på plattformen, avslutar Erika Eliasson.

Läs mer om att investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner hos Lendify

Om Lendify
wysiwyg_image

Lendify bygger nästa generations bank

Lendify bygger nästa generations bank som är effektiv, digital och rättvis. Lendify vänder sig till svenska hushåll med hög kreditvärdighet som ofta redan har lån hos någon av de traditionella bankerna men som kan och vill få bättre villkor. Lendifys mål är att ge låntagare rättvisa villkor med lägre ränta, och sparkunder god avkastning. För mer information, se www.lendify.se. Lendify, med några av landets främsta entreprenörer som ägare och 40 anställda, har tillstånd som betalningsinstitut från Finansinspektionen. Lendifys plattform har drygt 12 000 aktiva sparkunder

Betalt samarbete
Publicerat: 2019-08-16

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.