Du är här

2015-03-25

Aktiespararna säger ja till Canons bud på Axis

Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att anta det bud som Canon har lagt på aktierna i Axis. Budet på 340 kronor kontant per aktie är finansiellt skäligt.

"Axis har bjudit på en fantastisk resa och det är svårt att sälja ett så välskött bolag. Den generösa budpremien innebär dock att aktieägarna får betalt för en fortsatt hög vinsttillväxt”, sammanfattar Aktiespararnas VD, Carl Rosén.

Budet innebär en budpremie på 49,8 procent jämfört med stängningskursen dagen före budets offentliggörande.

Aktiespararna ber sina medlemmar uppmärksamma att:

  • Budet kan komma att justeras ner för eventuell utdelning. Avstämningsdag för utdelning har föreslagits vara idag, den 25 mars, men eftersom årsstämman är uppskjuten så stämmer inte det.
  • Budgivaren kräver kontroll över minst 90 procent av samtliga aktier och röster för att fullfölja budet, men förbehåller sig rätten att frånfalla detta villkor.
  • Då budet annonserades ägde eller kontrollerade Canon inte några aktier i Axis.
  • Ägare till 39,5 procent av aktier och röster har åtagit sig att acceptera budet i så måtto inte ett annat bud presenteras som är mer än 3 procent högre än Canons och förutsatt att det sistnämnda budet inte matchas av ett höjt bud från Canon inom fem arbetsdagar.
  • Anmälningstiden går ut den 1 april.

Aktiespararna riktar skarp kritik mot att Axis styrelses rekommendation inte är entydig. Styrelsens budkommitté rekommenderar aktieägare med ett kort eller medellångt finansiellt perspektiv att acceptera budet. Samtidigt konstaterar styrelsens budkommitté att ett fortsatt aktieinnehav kan vara motiverat för investerare som tror på en tillämpning av en strategi som inkluderar förvärv och har ett långsiktigt perspektiv. Styrelsens ordförande rekommenderar för sin del investerare med såväl kort som lång investeringshorisont att acceptera budet.  

Aktiespararna kräver, nu liksom tidigare, att målbolagets styrelses yttranden och uttalanden vid bud ska vara tydliga och begripliga (jmf. Aktiemarknadsnämndens uttalande (2013:09) rörande styrelsens skyldighet vid offentliga erbjudanden).

SVERIGES AKTIESPARARES RIKSFÖRBUND
Stockholm den 25 mars 2015

Carl Rosén
Verkställande direktör

Åsa Wesshagen
Ansvarig för bolagsfrågor

För ytterligare kommentarer kontakta:
Åsa Wesshagen, tfn: 076-280 60 91

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.