Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-02-14

Privatekonomi populärare än dagens skolämnen

76 % av svenska folket anser att privatekonomi skall undervisas i grundskolan. Privatekonomi anses viktigare än skolämnen som bild, musik, slöjd och hemkunskap. Hela 65 % av personer mellan 16 och 29 år vill dessutom lära sig mer om vad det innebär att äga, köpa och sälja aktier och fondandelar.

Stiftelsen Aktiefrämjandets årliga Temo-undersökning visar att intresset för att lära sig mer om privatekonomi och sparande är stort medan kunskapen är förhållandevis låg. Trots att 77 % av svenska folket äger aktier uppger 55 % att de har dålig kännedom om vad det innebär att köpa och sälja aktier och/eller fondandelar.

– Genom PPM-valet tvingas alla medborgare att ta ställning kring köp och försäljning av fondandelar. Att detta sker utan tillräcklig kunskap är oroväckande, säger Lars-Erik Forsgårdh, ordförande i Aktiefrämjandet.

Intresset för att lära sig mer om sparande är större hos yngre än de äldre grupperna, visar undersökningen. 65 % av 16-29-åringarna vill lära sig mer om vad det innebär att äga, köpa och sälja aktier och fondandelar.  

– Trots det stora intresset för privatekonomi hos unga idag erbjuds de inte utbildning som hjälper dem till rätta med privatekonomiska val, som är en oundviklig del av det vuxna livet, säger Lars-Erik Forsgårdh.

I undersökningen har respondenterna uppmanats ange hur viktiga de anser grundskolans praktiska ämnen vara. Att privatekonomi bör prioriteras och bli ett obligatoriskt moment i skolan är tydligt då 76 % anser det vara mycket viktigt eller viktigt att skolundervisningen omfattar ämnet privatekonomi. Detta går att ställa i relation till att 36 % anser undervisning inom bild och 44 % anser slöjdämnet vara viktigt.

– För att få ett rättvist samhälle där unga oavsett bakgrund, bostadsort och studieinriktning kan hantera sin egen ekonomi måste privatekonomi bli ett obligatoriskt kursmoment i skolan, säger Therese Lundstedt, VD för Unga Aktiesparare.

Se hela rapporten här (pdf)

Mer om Aktiefrämjandet och den årliga rapporten "Aktieägandet i Sverige"

För mer information kontakta:

Unga Aktiesparare
Therese Lundstedt
Verkställande direktör
070-230 24 06

Stiftelsen Aktiefrämjandet                                      
Lars-Erik Forsgårdh
Ordförande
070-816 11 76                                                    

                                                                                                                                  

Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.