Du är här

2015-07-10

Fondväljaren

I vår unika fondväljare kan du testa dina Sverige- eller Europafonder för att se om de håller vad de lovar och är godkända av Aktiespararna. 

Fondväljaren är en tjänst där du kan testa om dina fonders placeringsinriktning och förvaltning stämmer överens med vad som fondbolaget utlovar. Därmed kan du också se  om deras förvaltningskostnad är rimlig eller inte.

 

Skriv in namnet på de fonder du vill testa i rutan ovan för att se om du lugnt kan behålla och spara vidare i fonden eller borde byta. Tänk på att försäljning kan utlösa skatteeffekter. Se över din sparsituation i stort och gör ett välgrundat val.

 

En fond som marknadsförs och säljs som en aktivt förvaltad aktiefond måste  vara uppbyggd och investera fondandelsägarnas pengar aktivt. Indexfonder (passivt förvaltade fonder) har en billigare förvaltning än aktiva fonder och bör därför också ha en lägre förvaltningsavgift än aktivt förvaltade aktiefonder.

 

Fondväljaren kartlägger fondens innehav, index och avgifter och presenterar om fonden agerar aktivt i sin förvaltning eller inte. Den visar dessutom  om indexfondernas avgifter är rimliga i förhållande till den passiva förvaltningen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.