Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Betalt samarbete
Publicerat: 2019-05-07

Tvåsiffrig avkastning med säkerställda fastighetsinvesteringar

I takt med att svängningarna på börsen ökat så ökar även intresset för alternativa investeringar som kan producera avkastning oavsett börsklimat. På Tessin har privata investerare tillsammans finansierat fastighetsprojekt till ett värde som överstiger en miljard kronor med en historisk snittavkastning över 8 procent.

De senaste åren har intresset för att investera på aktiemarknaden ökat markant, vilket kan förklaras av den utdragna perioden av uppgång som börsen haft. Men med ett mer osäkert läge, som illustreras inte minst av den branta korrektionen på börsen i slutet av 2018, så blir det extra tydligt hur viktigt det är att sprida riskerna på sina investeringar. Dessvärre är många av de investeringsalternativ som står till buds för privata investerare ändå mer eller mindre korrelerade med börsen. Men det finns undantag.

Läs mer om historisk avkastning på Tessin här

- Tessin är en innovativ marknadsplats för investerare och fastighetsutvecklare i behov av kapital. För en privat investerare innebär det en möjlighet att uppnå en hög avkastning genom att investera i säkerställda fastighetslån. Vår vision är att säkerställda lån ska bli en naturlig del av privata investerares diversifieringsstrategi, säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

Tessin grundades 2014 och har på kort tid vuxit till Nordens största digitala investeringsplattform med inriktning på fastighetsprojekt. Samtliga lån som marknadsförs på Tessin är säkerställda, av exempelvis borgen eller fastighetspant.

Bankernas åtstramningar gynnar privata investerare

Genom att erbjuda innovativa finansieringslösningar utmanar Tessin nu en funktion som tidigare har ägts av bankerna. En färsk undersökning från KPMG visar dock att 60 procent av bankerna inte är öppna för byggfinansiering i dagsläget.

- Därför finns det nu ett unikt läge för investerare att ta bankernas roll. Att bankerna blivit så strikta gör i praktiken att investerarna kan få tillgång till bättre projekt och bättre säkerheter. Så det är verkligen en gynnsam utveckling ur investerarnas perspektiv, säger Jonas Björkman.

Läs mer om Tessin här.

Samtidigt finns det en hög efterfrågan på den här sortens finansiering. Enbart under 2018 förmedlades 450 miljoner kronor genom Tessin. Projekten på Tessins plattform erbjuder en årsränta som ofta uppgår till 10 procent eller mer, vilket gör det till ett attraktivt alternativ till sparkonton med mindre än 1 procent ränta, särskilt med en inflation på ca 2 procent i åtanke, eller investeringar i börsnoterade utdelningsbolag med 3-5 procents direktavkastning.

- Eftersom vi ännu inte haft några bekräftade kreditförluster bland lån där fastighetspant har ställts som säkerhet, är nyckeltalet avkastning efter bekräftade kreditförluster 10,60 procent per år. Men justerat för uppskattade förluster bland samtliga lån som marknadsförs på Tessin är snitträntan för närvarande beräknad till 8,21 procent per år, vilket vi tycker är attraktivt jämfört med många andra alternativ, förklarar Jonas Björkman.

På Tessins plattform är det tydligt att fastighetsmarknaden så mycket mer än högprofilerade bostadsprojekt i storstäderna. Bland investeringsmöjligheterna finns allt från hyresrätter, industrilokaler och samhällsfastigheter till byggnader som konverteras, förädlas eller renoveras.

Se aktiva investeringsmöjligheter här

- Varje investeringsmöjlighet som marknadsförs på Tessin har unika förutsättningar. Vi arbetar hårt med att presentera all information vi kommer över men rekommenderar att man alltid gör en grundlig analys själv av det projekt man ska investera i. Nyligen genomförde vi den första kapitalresningen i Finland, vilket såklart ställer ytterligare krav på investeraren, som måste sätta sig in i den finska fastighetsmarknaden, säger Jonas Björkman.

Investeringar i fastighetsprojekt kan alltså utgöra ett attraktivt alternativ eller komplement till börsnoterade aktier. I samband med Tessins pågående expansion till Finland erbjuds plattformens investerare ytterligare möjlighet att diversifiera mellan valutor och marknader.

Är du intresserad av att investera i fastighetsprojekt? Skapa ett konto på Tessin.com och bli uppdaterad med nya investeringserbjudanden och branschnyheter varje vecka.

Läs mer om Tessin här.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras via Kameo kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer information om Tessin
wysiwyg_image

Tessin är Nordens största investeringsplattform för fastigheter med över 45 000 registrerade medlemmar. Sedan starten har Tessin rest mer än en miljard i kapital fördelat på över 100 projekt.

Läs mer om Tessin här.

Betalt samarbete
Publicerat: 2019-05-07

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.