Du är här

2017-08-22
wysiwyg_image

Lördagen den 18 november 2017 i Stockholm

Lägg grunden till ett rikare liv. Vår nybörjarkurs vill inspirera och skola in dig på ett långsiktigt och regelbundet sparande i fonder. Med grundläggande kunskaper om aktiemarknaden får du en perfekt start för ett mer aktivt val av fonder. Inga förkunskaper krävs. Målet är att bygga upp ett lönsamt fondsparande.

Kursen tar sin början i att gå igenom vad en fond är och hur fondmarknaden har utvecklats i Sverige. Du får också lära dig hur avkastning och risk hänger ihop. Utan något risktagande går det inte att förvänta sig någon direkt avkastning. Det långa perspektivet betonas och illustreras genom att beakta olika historiska kriser. Metoder för att hantera risken illustreras. Vi går även igenom olika typer av fonder. Här finns aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Bland aktiefonderna finns olika inriktning som svenska och utländska aktier, såväl som branschfonder.

Det är viktigt att välja rätt fonder. Fondutbudet i Sverige är enormt stort, men det finns en rad verktyg och metoder att tillgå för att hjälpa till med fondvalet. Du får handfasta råd om fonder och tips om olika hjälpmedel för att välja och bedöma fonder. Vi går igenom sätt att jämföra fonder.

Kursen omfattar även fondsparandet i PPM-systemet hos Pensionsmyndigheten. Vad händer om du inte väljer fonder? Hur ser de statliga alternativen ut? Du får även inblick i hur man beskattar fonder. Det finns olika skatteregler och skal för fondsparande, såsom investeringssparkonto och kapitalförsäkring.

Förvaltning kan ske på olika sätt. Vi går igenom aktiv och passiv förvaltning, eller som det också kallas, indexförvaltning. Varför kan indexfonder ha skillnad i avkastning? Det kan även finnas falska aktiva fonder. En central del är avgifter för fonder. Det är viktigt att få bra förvaltning om avgiften är hög. Metoder finns att jämföra fondavgifter.

Kursen hålls lördagen den 18 november på Aktiespararnas kansli i Stockholm. Adressen är Sveavägen 151. Starttid är 9.00 och kursen beräknas pågå till 16.00. Tid för lunch på egen hand mellan 12.00-13.15. Lärare är Björn Falkeblad. Antalet platser är begränsat, men samtidigt krävs ett visst antal anmälda för att kursen ska bli av. Anmäl dig på formuläret som du når genom att klicka på länken nedan. Anmälan är bindande, men du kan överlåta din plats om du får förhinder.

Kurspriser:

Medlem i Aktiespararna 1.295 kr
Ej medlem i Aktiespararna 1.495 kr

Frågor om kursen besvaras av: 

Henriette Lindholm, Aktiespararna
henriette.lindholm@aktiespararna.se

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.