Du är här

2016-03-30

Vilka ska vara med i aktiesparklubben?

wysiwyg_image

Hur många ska man vara?

Få medlemmar innebär ofta att kapitalet blir för litet för att klubben snabbt ska kunna nå en bra riskspridning. Många medlemmar gör administrationen svårhanterlig, och det blir svårare att hitta mötestider som passar alla. Fem till tio medlemmar brukar vara lagom. En aktiesparklubb bestående av några arbetskamrater eller grannar är bra. Att flera olika yrken och intressen finns representerade i klubben brukar vara en fördel.

 

Medlemmarna kompletterar varandra med olika yrkes- och branscherfarenheter. Medlemmarna bör vara inställda på att vara aktiva och delta i klubbmötena. Kanske kan de avlägga rapporter om olika börsbolag och hur intressanta dessa är att investera i.

 

Risken för motsättningar bland medlemmarna ökar med ett större antal, och sådana motsättningar kan dela klubben i olika läger. För få medlemmar, å andra sidan, gör att inbetalningen till klubben kan bli väl liten, och dessutom blir det färre att fördela arbetsuppgifterna bland. Med tiden brukar klubben dock decimeras, till följd av att några flyttar eller får ändrade familjeförhållanden.

 

Men i princip kan en klubb ha hur många medlemmar som helst. Ett exempel är aktiesparklubben Semesterinvest från 1970-talet, som hade studieresor som sparmål och fler än tusen medlemmar. Den som är initiativtagare till aktiesparklubben kan ställa vissa villkor. En kvinna i södra Sverige satte tre villkor för de kvinnor hon bjöd in till medlemskap. Alla skulle ha en egen ekonomi, så att de inte skulle behöva fråga sina män om de hade råd. Alla skulle ha vuxna barn, så att barnpassning inte hindrade deltagande i mötena, och dessutom skulle alla bo nära varandras, så att inte heller resor skulle hindra deltagandet i möten. Tänk alltså igenom för- och nackdelar med stort respektive litet antal medlemmar innan du bestämmer dig för vilka du ska bjuda in och för hur många du vill ha med.

Val av medlemmar

Vi utgår här ifrån att det är du som tar initiativ till klubben. Det första du ska göra är att välja medlemmar. Detta kan du göra på många olika sätt. Här är några tips:

 

Fördelen med att söka bland dessa grupper är att du känner dem och vet deras intressen. Bjud in till en informationsträff, kanske ska du inte blanda grupperna. Det känner du bäst själv. Du kan börja med dina arbetskamrater för att se hur det går. Kanske får du redan här tillräckligt många som vill vara med.

 

Det kan vara lätt att få medlemmar i redan befintliga organisationer eller grupper, som till exempel vinprovargäng, spelgäng av olika slag, idrottsföreningar och så vidare. Fördelen med dessa är att deltagarna redan känner varandra och har en bra gemenskap. Det är dock inte nödvändigt att du personligen väljer alla medlemmarna till klubben. Prata med några vänner och be dem att i sin tur föreslå personer de känner och tror kan vara intresserade av att spara i aktier i denna sparform.

 

Att ha flera olika yrken och intressen representerade i klubben kan vara bra, men det kan också försvåra samvaron om olikheterna är alltför stora. Här måste du använda ditt omdöme innan du kallar till första sammanträdet.

 

Den som ser klubben som ett diskussionsforum mer än som en sparform kan bli ett problem för klubben. Dessa problem undviker du om du känner alla inblandade. De bästa medlemmarna torde vara de som har entusiasm och en önskan att lära sig investera i aktiemarknaden.

Medlemsförteckning

En medlemsförteckning över aktiesparklubbens medlemmar innehållande namn, adress, e-postadress, telefon, personnummer och antalet andelar i klubben bör upprättas.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.