Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2006-10-10

ABB i ett vändningsläge

Efter flera års negativ vinsttillväxt, krympande marginaler, samt rättsliga fall, så stundar ljusare tider för ABB. Trenden indikerar högre kurspotential.

(ABB – 101 kr)
ABB är ett av de få storbolag som idag kan klassas som ett typiskt  ”turn-around” case. Bolaget har på väldigt kort tid fått ett stark orderingång sedan september månad med ett värde på upp till 645 miljoner dollar. Under årets förlopp så har man slutligen nått en uppgörelse i asbestoshärvan som pågått i flera år – därtill har bolaget genomfört signifikanta kostnadsbesparingar samtidigt som man har kunnat höja priserna vilket har lett till en förbättrad rörelsemarginal. Den fundamentala bilden är med andra ord attraktiv. Som resultat så förväntar marknaden i genomsnitt att ABB skall kunna nå 6.21 kr per aktie år 2007.

Den trendtekniska potentialen visar även den en attraktiv bild. Köparna har kopplat greppet om trenden sedan slutet av 2005 och i dagsläget finns det väldigt få indikationer som skulle tyda på ett trendskifte. I diagramet nedan ser vi hur kursen toppade i maj månad tillsammans med den övriga marknaden. Köparna slog sedan till vid 200 dagars glidande medeltal och därefter har uppgångsfasen bara fortsatt. Trendformationen vi ser har en typisk rekyl- och uppsvingstruktur som vanligen domineras av köpare. En beräknad målkurs utifrån denna prisstruktur är cirka 140 kronor. För att minska risken och öka sannolikheten så bör kursen nå över (stängningsbasis) motståndet 108.5 kronor innan man tar en position, men dock inte ett krav i detta fall. 

 

Den relativa styrkan emot OMX-index håller sin stigande uppgångsfas. Vi räknar med att kvotkursen bryter upp igenom sitt 30 dagars medeltal vartefter aktiekursen når högre nivåer.

 

ABB:s trendutveckling tar även hjälp ifrån den amerikanska branschmotsvarigheten. I diagrammet nedan ser vi hur nära ABB:s kurs trendar med XLI som är en fondhandland aktie baserad på amerikanska industriaktier. Sektorn som helhet är något eftersläpande (relativt sett) men har nu bottnat och är på väg att vända upp.

 

Bransch: Industri – Elektrisk utrustning
Börsvärde: 209.6 Miljarder kronor
Börslista: Large Cap
Antal aktier: 2 070 Miljarder
12 månaders rullande P/e: 28
12 månaders rullande vinst/aktie: 3.61 kr
Köpnivå: 101 kronor
Målkursnivå: 140 kronor
Stoppnivå: 95 kronor
Vinst / förlust kvot: 6.43
Tid: 6 – 12 månader

Av: Boris Simonder, CMT
Licensierad Teknisk Analytiker

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.