Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2006-10-05

Byte till Investor lönsam satsning

Basportföljen, som följer Aktiespararnas Gyllene regler, har utvecklats mycket väl under de tre senaste åren och slagit OMXS-index med råge. Portföljens avkastning under perioden var 124 procent, mot index som visade en uppgång på 101 procent – ett försprång med 23 procentenheter.

Aktiespararnas basportfölj är en utmärkt grund i en långsiktig svensk investeringsportfölj och kan eventuellt kompletteras med små inslag av högriskaktier för den som vill öka spänningen i sitt sparande. Eftersom Basportföljen består av stabila företag med god tillväxtpotential är risken på en acceptabel nivå för den vanlige aktiespararen. Placeringarna görs i starka bolag i olika branscher, vilket ger en väldiversifierad portfölj som utvecklas väl i uppåtgående marknader och har visat sig tappa mindre än index i nedåtgående perioder.

Sedan bottenkänningarna i mitten av juni har portföljen återhämtat en stor del av nedgången i takt med återhämtningen i de globala aktiemarknaderna. Lundin Petroleum har varit den mest lyckade satsningen under treårsperioden, med en uppgång på 375 procent tack vare det kraftigt höjda oljepriset under denna tid.

Ett annat bolag som surfat på en framgångsvåg orsakad av hög efterfrågan på olja och andra råvaror är rederiföretaget Broström, vars aktie har ökat med drygt 220 procent under perioden.

Tre andra aktier i portföljen som uppvisar tresiffrig avkastning är ABB, New Wave och Investor. Wallenbergfamiljens investmentbolag Investors B-aktie är ny i portföljen och har ersatt metallpulvertillverkaren Höganäs. Detta byte har visat sig vara mycket framgångsrikt och skapade ett kraftigt försprång motsvarande 10 procentenheter mot index för hela portföljen. Investors avkastning under perioden var 137 procent mot ”bara” 30 procent för Höganäs om aktien hade varit kvar i portföljen.

Investment- och fastighetsbolaget Lundbergs och Handelsbanken är två bolag som inte gått lika bra som index under perioden men som ändå har levererat en godkänd avkastning. Säkerhets- och bevakningsföretaget Securitas har haft en avkastning som är hälften så bra som index, med 50 procents uppgång under dessa tre år.
Skogsbolaget SCA har inte direkt rosat marknaden med sin måttliga avkastning på omkring 25 procent. I princip har dock hela skogssektorn haft en svag utveckling under perioden.

Den enda aktien i portföljen som lyser rött är teleoperatören Tele 2, som har backat med 30 procent under perioden. Telekomaktier i allmänhet, och Tele 2 i synnerhet, har inte haft det lätt trots en treårig uppgång i generalindex.

Av: Reza Rouzbehani  

Ur: Aktiespararen nr 10, 2006      

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.