Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2007-03-28

Sällsynt signal indikerar uppgång

Den svenska börsen har den senaste tiden präglats av tvära kast men den långsiktiga uppgångsfasen är fortfarande intakt. Analytikern Boris Simonder har också hittat en sällsynt signal som indikerar uppgång.

(OMXS-30 index – 1219)
Den svenska börsen präglas allt mer av snabba och plötsliga tvärvändningar som kan härledas till en starkare samhörighet med globala marknader.

En av orsakerna till de tvära kasten är att småsparare såväl som professionella placerare i större utsträckning följer trenden i uppgång såväl som nedgång. Detta kan bekräftas när minst 90 procent av det totala börsvärdet har en positiv avkastningskorrelation. Till detta ska läggas att utländskt kapital (främst amerikanskt) investerar på den svenska börsen och bidrar till en högre volalitet och tydligare trender.

Riskspridning en svårare uppgift
Det betyder att en övervägande majoritet av alla svenska aktier följer varandra. Riskspridningen, rent historiskt, blir således en allt svårare konst att tillämpa.

Det finns olika argument hur investerare bör anpassa sig till snabba nedgångar. Utgår man ifrån att börsen stiger långsiktigt över flera år så skall man också komma ihåg att det har funnits perioder i historien där börsen knappt ger någon positiv avkastning alls.

Har man en riktig otur som under superkraschen 1929 så kan det ta hela 20 år innan börsen återhämtar sig till gamla nivåer. Under perioden 1968 till 1982 (14 år) var den amerikanska börsen i stort sätt oförändrad. Hade man däremot tillämpat lite tajming under de år som börsen fluktuerade kunde man ha fått en skaplig avkastning.

Förslagsvis kan investerare istället tillämpa långsiktighet tillsammans med tajming.

Som ett exempel kan nämnas hur vi i nyhetsbrevet den 28 februari angav att korrektionen inte skulle skada den strukturella uppgångsfasen inom OMXS-30 index.

Vi angav en första teknisk stödnivå mellan 1128-1120. Börsen bottnade vid 1120. För att stabilisera bottennivån så behövdes även ett RSI-värde kring 30, det vill säga nivån för tidigare bottennivåer under den stigande fasen.

Men vi nöjde oss inte med det. För att minska risken ville vi också se den typiska omslagsformationen som ofta förekommer vid bottennivåer. Den tekniska omslagsformationen som angavs var en traditionell W-botten, eller en stigande formvariant, att döma av diagrammen nedan har alla tre kraven besannats.

Blickar vi framåt finns potentialen 1300 som utgår ifrån att rekylen omvandlas till ett uppsving.

Den svenska börsen tar ofta ett stort intryck ifrån det amerikanska teknologi-indexet Nasdaq. Som illustration i diagrammet nedan kan vi se hur Nasdaq har bildat en W-botten samtidigt som RSI-indikatorn nådde 30. I dagsläget befinner sig Nasdaq fortfarande i en svagt stigande uppgångsfas.

Sällsynt signal
En ytterligare intressant, men sällsynt, signal som talar för uppgång är den berömda Martin Zweig-signalen. Bakgrunden till signalen baseras på en handelsvolymskvot på 9 mot 1. Det vill säga, handelsvolymen för aktiekurser som stiger tolkas som uppåtgående volym emot handelsvolymen för de aktier som faller i kurs. När den uppåtgående handelsvolymen överstiger den neråtgående för andra gången i rad inom ett tidsintervall på 65 (21 mars) dagar brukar börsen stiga.

Enligt finansprofessorn David Aronson, CMT, är Zweig signalen 9 mot 1 statistiskt säkerställd sedan 1942, det vill säga, signalen styrs inte av slumpen. Professor Aronsons studier visar att den amerikanska börsen (SP 500 index) stiger årsvis i genomsnitt med 22 procent inom en tidsperiod av 60 dagar respektive 17,34 procent för 90 dagar. Detta kan jämföras med tiden mellan signalerna där uppgången i genomsnitt endast var 4,5 procent (60 dagar) respektive 5,74 procent (90 dagar)

Av: Boris Simonder, CMT
Licensierad Teknisk Analytiker

Ur: Nyhetsbrevet v. 13, 2007      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.