Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2007-11-08

Tag extra hög risk med aktier i chans/risk-portföljen

Chans/risk-portföljen innehåller aktier som är betydligt mer riskfyllda än aktier i genomsnitt. Men hög risk ger också chans till extremt hög avkastning, varför aktier i sådana bolag gärna drar till sig utpräglade spelare på börsen. Här är ett förslag till en sådan portfölj.

Audiodev gör testutrustning för kvalitetskontroll av optiska medier såsom CD- och DVD-skivor. Det var ett tag sedan dessa slog igenom, och nästa generation optiska medier har inte riktigt slagit än. Men det bör komma nästa år. Bolaget gör förlust i år men ska vända till vinst 2008. Ett försäljningslyft ger klirr i kassan.

Cardo är en annan vändningskandidat, där två års omstrukturering ska krönas med framgång. Aktien har fallit kraftigt i år. Men utsikterna inför 2008 är i huvudsak intakta, och VD hyser stort självförtroende. När detta smittar av sig i analysen ska toppkurserna återkomma. Därtill är direktavkastningen bra.

Gunnebo är en vändningskandidat, som inte värderas till mer än 70 öre per omsättningskrona på grund av låga marginaler. Men målet om en marginal på minst 7 procent kan nås nästa år. Vinsten per aktie bör kunna öka med 50 procent, och aktien kan gå lika mycket.

IFS har gnetat sig till lönsamhet i den svåra affärssystembranchen. Bolaget fokuserar på sju branscher, bland annat processindustri, fordon, flyg och försvar. Marknaden bearbetas i ökad utsträckning genom samarbetsparter, men någonting i strukturväg måste till på sikt. IFS är en uppköpskandidat under 2008.

Lundin Mining fick en rivstart med köpet av Zinkgruvan för tre år sedan. Bolaget har fortfarande fokus på zink, men det växer i de riktningar som anses ha bäst utsikter. Gruvor finns i Europa och större projekt i Ryssland och Afrika. Priserna för flera metaller har fallit i år, men med en god världskonjunktur bör de kunna svänga uppåt igen.

Micronic tappar halva omsättningen i år och går med förlust. Bolaget levererar avancerade, dyra laser-ritare, nödvändiga för masstillverkning av bildskärmar, till exempel platt-TV, och halvledare. Micronic har en stark teknik- och marknadsposition. Efterfrågan på maskiner svänger våldsamt, och ett par nya order under hösten indikerar att det 2008 är dags för ett kraftigt uppsving med bra vinst igen.

Odd Molly är ett svenskt, exklusivt, originellt livsstilsmode som det sjuder av liv kring, enligt bolaget. Målgruppen är kvinnor mellan 20 och 45, men plaggen går hem även i ett bredare åldersspann. Bolaget har inga egna butiker men en bred internationell försäljning och mycket hög tillväxt. Ett par års framgångar till, och en udda aktie kan bli ett miljardbolag.

Readsoft har gått kursmässigt bakåt under 2007 på grund av lägre tillväxt, samtidigt som kostnaderna för säljorganisationen och produktutveckling tillåtits öka kraftigt. Bolaget har egenutvecklade program för automatisk datafångst av information på papper, som överförs till elektroniskt format. Tillväxt med bra marginaler brukar vara bra för aktiekursen.

SIX har finansiell information, programvara till handelsterminaler för banker med flera och äger en nyhetsbyrå. Efter samgåendet med Ecovision har bolaget i det närmaste monopol på finansiell information om de små börsföretagen. Ett bud är möjligt.

West Siberian Resources är ett svenskt oljebolag med produktion och prospektering i Ryssland. De höga oljepriserna får positiv effekt på resultatet, även om ryska staten tar det mesta över ett pris på 25 USA-dollar fatet. Ökad produktion ger dock högre intäkter och resultat. Det ryska presidentvalet hålls till våren, och då upphör den kurspressande osäkerheten.

Av: Dag Rolander

Ur: Spara i aktier och fonder 2007   

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.