Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-04-10

Expertens hetaste oljetips

Nils-Erik Sandberg i Spånga är en av Sveriges största experter vad gäller kunskap om noterade oljebolag. Han var under perioden 1985–1993 VD i Hydrocarbon International och Grauten Oil, och han satt också i IPC:s styrelse, föregångaren till Lundin Oil och dagens Lundin Petroleum. Sandberg anser att produktionstoppen redan är nådd och förutspår ett oljepris på 125 dollar per fat i augusti.

Nils-Erik Sandberg är i dag ordförande i Jordanfonden, en förening för privatspekulerare som startade sin verksamhet 1963 och i dag har nästan 200 medlemmar. Nisse har för Aktiespararens läsare plockat fram en lista på några som han tycker bra och spännande oljebolag, med dugliga ledningspersoner. Men betänk att risken är hög för placeringar i oljebolag.

Sverige

Lundin Petroleum: Bolaget har tre års misslyckanden av olika slag bakom sig. Mycket talar för att ”Lupe” nu står inför en skördeperiod, med löpande produktion i Nordsjön samt spännande borrningar i Sudan, Ryssland och Nordsjön framför sig.

Malka Oil: Bolagets två huvudfält i ryska Tomsk hänger sannolikt samman, vilket i så fall skulle innebära en stor uppgradering av de kända reserverna.

Pearl: Bolaget har stora tung-oljefält som det köpt för en spottstyver i områden där tungoljeutvinning inte är påpassad av miljörörelser och andra. Pearls produktion ökar stadigt och nådde i mars runt 11 000 fat per dag.

Tanganyika Oil: Saker och ting börjar komma på plats vad gäller bolagets teknik för att plocka upp den tunga olja som finns i stora mängder i bolagets fält. Nu ökar produktionen successivt.

Vostok Gas: Ryska gasgiganten Gazprom, i vilken Vostok Gas äger nästan 1,5 procent, har mer än 16 procent av världens kända gasreserver. Högre gaspriser är i sikte, som Gazprom tvingar sina före detta gratiskunder att betala.

Norge

Aladdin: Aktiekursen har fallit från 28 norska kronor till under tian på ett år. Bolaget är litet men har tre produktionslicenser i Tomsk, Ryssland, och två koncessioner för borrning i Timan Petjora-bassängen i Ryssland.

Interoil: Aktiekursen dök i botten under januariraset. Bolaget producerar 5 000 fat olja om dagen i Peru och Colombia och har dessutom två koncessioner i havet utanför Angola – i samma interkontinentala formation som det stora fyndet utanför Brasilien ligger i.

Petrobank: Bolaget har en särskild teknik för utvinning av mycket besvärlig tungolja. Tekniken går ut på att man eldar under oljan långt nere i backen för att på så sätt göra oljan mer lättflytande.

100-oddsare

Energulf (EKS.F och ENG.V): Aktien är noterad i både Frankfurt och Vancouver. Bolaget borrar i havet utanför Namibia, i samma interkontinentala formation som det stora fyndet utanför Brasilien ligger i.

Marsh Resources (MCF.V): Bolaget har två borrningar efter gas i den bolivianska delen av Atacamaöknen. Området är extremt gasrikt, och vid en fullträff skulle hela Sydamerika kunna bli försörjd med gas från detta fält.

Petrofalcon (PFC.TO): Bolaget köpte nyligen Lundin Petroleums restintressen i Venezuela och köper också kvarvarande småintressen från de stora bolag som lämnar landet. Lundin Petroleum äger 42 procent av Petrofalcon.

Av: Bosse Steiner

Ur: Aktiespararen nr 4, 2008

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.