Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-01-23

Marknadstrenden: Börsen kapitulerar

Kurstrenden på lång sikt är bruten sedan 1 060-nivån för OMXS 30-index passerades. Det var vid denna nivå som läsarna rekommenderades att sälja aktierna och plocka hem vinsterna. OMXS 30-index beräknas få ett visst stöd först kring 890–900, en bit under dagsaktuell nivå.

OMXS 30-index (918)
Det finns de aktörer som säger att man ska köpa aktier när det är som värst eller när värderingarna är som billigast. En annan grupp av aktörer menar att investerare bör sitta still i båten och inte göra någonting alls. Tanken bakom dessa resonemang är att börsen ”alltid” kommer tillbaka.

Jag respekterar dessa ställningstaganden, men personligen accepterar jag inte tillvägagångssätten. Dels för att aktier som förefaller vara billiga kan bli ännu billigare i en fallande trendmarknad. Det finns ingen logik att köpa en aktie vid en specifik kursnivå om risken för nedgång är större än uppgångspotentialen. Varför köpa en aktie nu när man kan köpa den till billigare nivåer efter att trenden har vänt?

Ett klassiskt exempel är raset i Ericsson under oktober 2007 då aktien backade med nära 30 procent inom loppet av 4 handelsdagar. Jag fick massor av frågor om det var läge att köpa Ericsson med ett p/e-tal på 11,5. Personligen har jag inget emot lågt värderade aktier sedan trenden har vänt, men det kan man inte säga om Ericsson. I dag har kursen tappat ytterligare 25 procent och med nuvarande p/e-tal på låga 8,6. Det viktigaste är inte att ”hitta” den absoluta rekordbotten utan att tillämpa en sund och kapitalbevarande strategi genom att minimera riskerna och selektivt köpa när börsen har en trend uppåt.

Resonemanget att sitta still i båten eftersom börsen ”alltid” kommer att stiga på längre sikt är också riskfyllt. Dels beror det på hur gammal man är och dels när man behöver kapitalet. Tunga nedgångar kan leda till utdragna perioder där börsen helt enkelt går sidleds i ett antal år eller stiger mycket långsamt.

Den avkastning man byggt upp under många års hårt arbete och många analystimmar bör man skydda. Det finns ingen logik i att exempelvis bygga upp en avkastning på säg 40 procent i portföljen för att sedan sitta still i båten och se avkastningen försvinna. En klok placerare låter kapitalet växa genom att köpa och sälja vid lämpligt utvalda tillfällen.

Vad visar trenden?
I diagram 1 nedan visas en uppdatering på Stockholmsbörsens OMXS 30-index med ett 60-minutersintervall. Diagrammet lämpar sig bäst för kortsiktiga placerare. Trenden är i stort sett densamma som förra veckan. Vi har en fallande trendkanal där nya bottennivåer bildas, följt av lägre toppar. Varje försök att driva upp kursnivån möts av en våg av säljare som utnyttjar den negativa trenden. Nedgången bekräftar förra veckans Marknadstrend där ytterligare nedgång förutspåddes mot bakgrund av USA-börsens negativa utveckling. I dagsläget är trenden fortsatt negativ.

Diagram 1
Klicka här för att se diagrammet.

I diagram 2 ses den senaste uppdateringen av OMXS 30-index i ett veckoperspektiv, som lämpar sig bäst för långsiktiga placerare. Kurstrenden på lång sikt (grönstreckad linje) är bruten sedan 1 060-nivån passerats. Det var vid den nivå jag rekommenderade att man skulle sälja aktierna och plocka hem vinsterna, som byggts upp under de senaste åren.

Jag räknar med att OMXS 30-index får ett visst stöd kring nivån 890–900, eftersom även RSI 14-indikatorn visar tecken på kraftigt översålda kursnivåer. Det är därmed inte sagt att börsen har bottnat, utan enbart hittat ett pausområde tillsvidare.

Diagram 2
Klicka här för att se diagrammet.

USA-index fullbordar målkursområde
I förra veckans Marknadstrend uppmärksammades att S&P 500-index hade brutit två viktiga stödnivåer. Den ena var stödlinjen från en bekräftad ”dubbeltopp” som indikerade en beräknad nedgång till cirka 1 315–1 325 (–5,7 procent). I fredags stängde index vid 1 325, och risken för ytterligare nedgång är hög. Jag uppmärksammade även att index hade stängt under 70-veckors glidande medelvärde med risk för en större nedgång, som enligt historiken sedan 1950-talet visat nedgångar på genomsnitt 8 procent. Det skulle innebära att index når 1 295.

Den nedre grafen visar RSI 14-indikatorn. När börsen befinner sig i en långvarig nedgång pendlar indikatorn mellan 25–60. När börsen befinner sig i en positiv stigande trend pendlar värdet mellan 40–70. Att döma av rådande börsläge befinner sig S&P 500-index inom en klar negativ trend då RSI-värdet befinner sig under 40, och ser ut att kunna nå bottennivån kring 25.

Diagram 3
Klicka här för att se diagrammet.

Av: Boris Simonder, CMT
Licensierad teknisk analytiker

Ur: Nyhetsbrevet v. 4, 2008      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.