Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-05-08

”Aktier börjar se intressanta ut”

Fyra små bolag – och en supertungviktare. Så ser den gästportfölj ut som Mathias Andersson, analyschef vid UB Fondkommission och ansvarig utgivare för Börsinsikt, satt ihop till Aktiespararen. ”Tänk själv, och tänk långsiktigt”, är hans råd till småspararna.

Mathias Andersson tar emot i UB Fondkommissions lokaler i Stockholm. Det är måndagsmorgon, och aktiemarknaden väntar otåligt på den stora rapportfloden som under veckan kommer att avslöja hur det står till med börsbolagens intjäning.

– För börsen i stort är väl industribolagens och bankernas rapporter mest intressanta, säger Mathias Andersson. Kan industribolagen fortsätta växa? Hur ser efterfrågan ut? Och hur mår de svenska bankerna? Om de klarar sig någorlunda helskinnade från finanskrisen ser de billiga ut nu.

För UB Fondkommissions del ligger dock fokus på de små och medelstora företagens rapporter, förklarar han. För den som inte tillhör de stora analyshusen gäller det att hitta en nisch.

– De mindre bolagen är inte lika genomlysta, och vi kan tillföra mer där, säger Mathias Andersson. Många av dem går bra just nu. Att peka ut vissa sektorer är inte helt lätt, men jag tycker att detaljhandeln kan vara värd att titta på, eftersom den fick ta så mycket stryk i årets inledning. Och IT-sektorn känns allmänt underskattad. Investerarna brände sig på IT-bolagen vid den förra kraschen, och det påverkar värderingen i dag – trots att situationen är annorlunda. Det går egentligen ganska bra för IT-bolagen, de har lärt sig läxan och har sunda balansräkningar.

Mathias Andersson kom till UB Fondkommission, som då hette United Brokers, för drygt två år sedan, och han är i dag företagets analyschef. Tidigare har han bland annat arbetat hos Börsveckan, och även i sitt nuvarande jobb publicerar han sig. Tidskriften Börsinsikt, nu inne på 27:e årgången, ges nämligen ut av UB, med Mathias Andersson som ansvarig utgivare.

Hans råd till småspararna är att hänga med i nyhetsflödet men inte att tro blint på de scenarier som målas upp.

– Försök att tänka själv, och tänk långsiktigt! Läs de braskande rubrikerna, men ta dem för vad de är. Det är inte länge sedan alla var övertygade om att vi befann oss i en superkonjunktur som aldrig skulle sluta, och nu är alla i stället så väldigt dystra. Det är alldeles för sent att vara negativ nu. Börsens aktörer har ställt in sig på en hel del elände, och vi har redan sett en rejäl korrektion, 25–30 procent, sedan topparna i somras. Även om oron säkert kommer att hålla i sig ett tag till tycker jag att aktier börjar se intressanta ut.

Mathias Anderssons gästportfölj i Aktiespararen är tänkt med en placeringshorisont på ett år.

Gästportföljen

Acap Invest
”Acap har många intressanta onoterade innehav. Störst i portföljen är Sonesson Inredningar, som tjänar riktigt bra på förvaringsskåp till framför allt skolor och byggsektorn. De senaste åren har Acap hållit ett ganska högt tempo, och vi kan vänta oss fler affärer. Värderingen är låg – en bra sparaktie.”

Bure
”Investmentbolaget har en stor kassa, runt 40 procent av bolagets börsvärde, vilket inte är en nackdel på dagens nervösa börs. Utöver den ordinarie utdelningen på 1 krona väntas extrautdelning. Inte minst Bures fokusering på utbildning, med den snabbt växande friskoleverksamheten, gör bolaget intressant.”

Phonera
”Den lilla uppstickaroperatören Phonera tjänar bra på att sälja fast telefoni till små företag. Mest intressant är att företaget nu satsar på IP-telefoni, vilket ger chans till betydligt höjda marginaler. Detta ligger inte alls i dagens aktiekurs. Aktien, som handlas kring 1,70 kronor, är värd en bra bit över 2 kronor.”

Swedol
”Bolaget, som brukar beskrivas som ’proffsens Clas Ohlson’, ligger på First North-listan men gör förhoppningsvis ett listbyte under året.
Det är ett jättefint bolag, med duktig ledning. Swedol öppnar fyra, fem nya butiker per år och visar samtidigt bra tillväxt i befintliga butiker. Vi tror på en årlig vinsttillväxt för bolaget på i medeltal 20 procent de två närmaste åren.”

Hennes & Mauritz
”Sveriges kanske bästa bolag handlas i dag till historiskt låga nivåer. Koncernen öppnar i år närmare 200 nya butiker – nästan en per arbetsdag. Tillväxten kommer att fortsätta, om än i mindre takt, i åtminstone 5–10 år till. Den positive kan till och med hävda att H&M, med sina urstarka finanser och billiga sortiment, gynnas av en svag konjunktur.”

Av: Anders Nilsson

Ur: Aktiespararen nr 5, 2008      

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.