Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-09-11

”Långsiktigt inte fel att köpa nu”

Att köpa aktier i dag är inte fel, men läget kan bli ännu bättre för den som vågar vänta lite till. Det menar gästplaceraren Michael Ingelög, Deutsche Bank, som minskar risken i sin gästportfölj med en börshandlad indexfond.

Klockan är 07.30, och månadens gästplacerare, Michael Ingelög, har redan klarat av dagens första möte när han träffar Aktiespararen. Som Nordenchef för Deutsche Banks verksamhet mot institutionella kunder är han placerad i London, och när han nu besöker Stockholm under ett par dagar är kalendern fullbokad.

Medan de flesta internationella bankjättar är förvånansvärt okända för gemene man är Deutsche Bank ett namn som praktiskt taget alla känner igen. Fast mycket djupare än så går inte kunskaperna, konstaterar Michael Ingelög.

– Många verkar förväxla oss med den tyska centralbanken, när vi i själva verket är en av världens största investmentbanker, vilket är lite komiskt.

Den tyska finansbjässen Deutsche Bank har genomgått stora förändringar sedan 1990-talet. För 15 år sedan var den huvudsakligen en tysk företagsbank; i dag kommer 70–80 procent av intäkterna från investmentbanksdelen, och banken har etablerat sig på många nya marknader. Banken har 80 000 medarbetare och finns i 77 länder.

Deutsche Bank har ett 80-tal anställda, som i första hand arbetar med nordiska företag och finansiella institutioner. Omkring hälften av dem sitter på kontoren i Norden.

Själv har Michael Ingelög arbetat i Deutsche Bank i snart två år. Tidigare har han varit hos schweiziska storbanken UBS och Handelsbanken. Skillnaden mellan de globala bankjättarna och en jämförelsevis liten aktör som Handelsbanken är mindre än man kanske tror, säger han.

– Kulturen är nog rätt lika i de flesta europeiska banker. De stora kulturskillnaderna finns snarare mellan amerikanska, europeiska och asiatiska banker. Och de lokala bankerna är ofta otroligt kompetenta; jag har stor respekt för exempelvis de nordiska bankerna. Men en internationell bank som Deutsche Bank har större resurser och större balansräkning och kan därmed göra större affärer.

Han beskriver den portfölj han satt ihop till Aktiespararen som defensiv.

– Jag vill ju gärna vara försiktigt optimistisk, och långsiktigt är det knappast fel att köpa aktier nu. Men frågan är om köpläget inte kan bli ännu bättre för den som vågar vänta lite till. Jag tror inte att vi är klara med den här nedgången ännu, men vi har förmodligen passerat mitten.

Michael Ingelög har tänkt sin gästportfölj som en lämplig placering för resten av året.

– Efter årsskiftet tror jag det är dags att placera mer offensivt, säger han.

Gästportföljen
Hennes & Mauritz
”Ett makalöst kvalitetsbolag och en personlig favorit. Oron för konsumentsektorn har gjort att aktien fått stryk, och nu ser värderingen riktigt attraktiv ut – med den lägsta multipeln sedan 1995. Samtidigt är bolagets framtid spännande, med utveckling av nät- och postorderförsäljning samt satsningar i Kina, Ryssland och Japan.”

Hexagon
”Ett välskött industribolag med en uttalad förvärvsstrategi och en fantastisk historik på sina förvärv. Bolaget kan dra nytta av den sämre konjunkturen, som gör det lättare att hitta nya förvärvskandidater. Dessutom har bolaget stor exponering mot tillväxtmarknader och de intressanta segmenten automatisering och övervakning.”

Fortum
”Med 90 procent koldioxidfri el är finska Fortum ett bolag som gynnas av den starka gröna trenden. De europeiska elnäten knyts ihop allt mer, vilket ökar Fortums möjligheter att sälja el till exempelvis Tyskland, där priserna är runt 25 procent högre än här och där efterfrågan på grön el kan öka betydligt. Dessutom är det positivt att Fortum terminssäkrar sina priser.”

Nokian Tyres
”Inför dubbdäckssäsongen kan det vara läge att köpa aktier i den finska däcktillverkaren. Bolagets snabbast växande marknad är Ryssland, där Nokian Tyres nu är störst av de utländska märkena. Värderingen är inte alldeles billig, men nedsidan i aktien känns å andra sidan begränsad. Att strukturaffärer pågår i sektorn är en extra krydda.”

Xact Bear
”Xact Bear är en börshandlad indexfond som går upp när börsen går ned. Den minskar marknadsrisken i portföljen. Den här typen av börshandlade fonder är ett bra sätt att spekulera i nedgång, eller att skydda portföljen, för den som tycker att det verkar svårt att handla med derivat.”

Av: Anders Nilsson

Ur: Aktiespararen nr 9, 2008

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.