Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2009-08-20

Krydda med smärtstillande

I Kryddboden lyfter Aktiespararen fram aktier i företrädesvis ganska små bolag (denna gång Medcap och Orexo). Som namnet antyder är det aktier som, om de alls är köpvärda, ska doseras med måtta.

Medcap tuffar framåtpå flytande läkemedel
Medcap är ett riskkapitalbolag noterat på First North-listan, med strategin att investera i hälsovårdsföretag. I dag har Medcap fyra rörelsedrivande dotterbolag.

Störst är Unimedic, kontraktstillverkare av flytande läkemedel. Bolaget omsatte 94 miljoner kronor för räkenskapsåret som slutade den 30 april och redovisade ett justerat rörelseresultat efter avskrivningar på minus 1,7 miljoner kronor – långt ifrån de senaste årens marginal på 7–8 procent. Kronans försvagning mot euron, högre hyror för utbyggt lager och förlust av produktionen av en högvolymprodukt förklarar försämringen. Men kraftfulla åtgärder bidrog till ett positivt resultat sista kvartalet.

Gewa, näst störst i koncernen, säljer hjälpmedel, främst elektroniska, för äldre och handikappade. Bland hjälpmedlen finns en fjärrkontroll med vilken det mesta i hemmet kan styras, såsom dörrar och fönster, porttelefon, TV och dator. Omsättningen uppgick senast till 59 miljoner kronor, och resultatet efter avskrivningar var 10,4 miljoner kronor.

Handitek säljer hjälpmedel för personer med kognitiva handikapp. Medcap ökade i fjol sitt innehav i bolaget till 51 procent och konsoliderade det under årets fyra sista månader. Omsättningen uppgick då till 2,7 miljoner kronor, med ett -rörelseresultat före av- och nedskrivningar på 0,7 miljoner. Handitek är det lönsammaste bolaget i koncernen.

IM-Medicos största produkt är en skräddarsydd sjukvårdsväska för akut- och hemsjukvård. Årsomsättningen senast var 23 miljoner kronor, med ett resultat efter avskrivningar på 1,2 miljoner.

Quickels gör elektroder till hjärtövervakningssystem, och fler än 2/3 av de svenska sjukhusen använder systemet. Omsättningen var förra räkenskapsåret 11 miljoner kronor och vinsten efter avskrivningar 1,4 miljoner.

Totalt omsatte Medcapkoncernen i fjol 187 miljoner kronor och visade ett resultat före skatt på minus 1,3 miljoner – som dock hade belastats med engångsposter på netto 3 miljoner kronor. Därtill har ledningen vidtagit kraftfulla besparingsåtgärder, och för fjärde kvartalet redovisas en vinst före skatt på 2,7 miljoner kronor.

Medcaps dotterbolag har normalt hygglig lönsamhet men är inga snabbväxare. De finns i en bransch som inte drabbas nämnvärt av den svaga konjunkturen. Resultatet innevarande räkenskapsår blir väsentligt bättre än i fjol. Substansvärdet uppskattas till 1,10 kronor per aktie.

Herman Sjöberg

Orexo ger löpande hopp med låg risk för smärta
Uppsalabaserade Orexo är ett läkemedelsföretag som kombinerar väldokumenterade substanser vars patent gått ut med bolagets egna tekniker för utveckling av patenterbara produkter inom terapiområdena inflammation och smärta. Bolaget har tre produkter på marknaden och ett tiotal projekt i olika stadier.

För ett år sedan fick Orexo den egna produkten Abstral godkänd för behandling av genombrottssmärta vid cancer. Orexos tabletter placeras under tungan, där de snabbt faller sönder och den aktiva substansen tas upp. I Europa förekommer 350 miljoner sådana attacker per år, och traditionell smärtlindring fungerar inte alltid. Med ett pris på 83 kronor per tablett skulle Abstral kunna nå en miljardförsäljning redan vid en marknadsandel på 3–4 procent.

Nyligen ansökte Prostrakan, Orexos partner för marknadsföring av medlet, om ett amerikanskt godkännande, och ett sådant bör bolaget få under 2010. I avtalet med Prostrakan får Orexo milstensbetalningar om högst närmare 200 miljoner kronor när den regulatoriska processen är klar och försäljningen nått vissa nivåer. Därtill kommer provisionsersättning på försäljningen. Abstral förbereds också för registrering i Japan.

Edluar/Sublinox är ett sömnmedel som bygger på samma tabletteknik som Abstral. Produkten är godkänd i USA. I ett licensavtal från i fjol har Meda världsrättigheterna liksom för en sprej för behandling av nästäppa, som är i avslutande kliniska prövningar. I sin forskningsportfölj har Orexo också produkter för behandling av inflammatorisk smärta, till exempel vid reumatism, magåkommor, astma, KOL och migrän.

Aktien börsnoterades i november 2005 till 90 kronor. Den blev en rask framgång, och kursen höll jämna steg uppåt med index till sommaren 2007. Tyvärr föll den sedan pladask, till nivån 40 kronor där den fortfarande handlas.

Efter att ha stapplat framåt i fyra år som börsbolag kan Orexo i år infria sitt mål att bli ett lönsamt internationellt läkemedelsföretag. Egen försäljning och växande licensintäkter täcker då kostnaderna för utveckling av nya produkter. I kassan finns runt 150 miljoner kronor som buffert. Börsvärdet är drygt 900 miljoner kronor.

Risken förefaller liten för att aktien ska falla igen, även om vinsterna i närtid inte blir mycket att orda om. Aktien kan framgent ägas med låg smärtrisk och löpande hopp om nya genombrott, om än inte så stora. Med tiden bör aktien kunna bli en bra investering med måttlig risk.

Av: Herman Sjöberg och Dag Rolander

Ur: Aktiespararen nr 7/8, 2009      

 

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.