Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-12-21

Redeye-analys: Billiga börsbolag

Inför 2011 är optimismen stor bland svenska företag, som räknar med en ökad produktion under det närmaste halvåret. Därtill spås investeringarna fortsätta att öka kraftigt. Det fristående analysföretaget Redeye listar intressanta aktier inför nästa år ...

Inte helt oväntat är det i första hand de stora industriföretagen som investerar, vilket sannolikt beror på en bättre tillgång på kapital. Redeyes utgångspunkt denna gång är att gräva djupare ned i listorna och syna börsens billigaste bolag (sett till P/E-tal). Tydligt är att många tillhör börsens problembarn, men kanske döljer sig något guldkorn som kan vara värd en chansning.

Ett av börsens billigaste bolag i Redeyes tabell nedan är Note. Bolaget är en kontraktstillverkare och vänder sig bland annat till telekomindustrin. Tuff konkurrens och prispress är vardag, och under fjolåret hade bolaget svåra omställningsproblem efter kundbortfall. Från en förlust på 90 miljoner kronor ifjol och runt minus 60 miljoner i år ska bolaget vända till en vinst på runt 40 miljoner kronor under 2011. Det skulle innebära en vinstmarginal på 3,6 procent. Historiskt sett har bolaget klarat en vinstmarginal som bäst på 5–6 procent. Svåra förutsättningar, men en chansning som kan gå hem.

Ett annat problembolag är Bong Ljungdahl. Bolaget, som är ett av Europas ledande företag i kuvertbranschen, kommer under 2011 att visa stark tillväxt genom förvärv av Hamelin. Samgåendet skapar en koncern med bättre kritisk massa och vinsten väntas därmed öka kraftigt. Förvärvet har emellertid också inneburit att skuldsättningen ökat och sett till EV/ EBITDA är värderingen mer normal. Redeyes motiverade värde på aktien är 39 kronor, vilket ger en avkastningspotential på knappt 30 procent.

Ett intressant val är Endomines, som sätter igång med guldproduktion i Pampalogruvan nästa år. Årligen kommer 1 000 kilo guld att utvinnas ur 200 000 ton malm. Bolaget värderas till P/E-talet 6 för nästa års vinst, vilket är lägre än andra mindre guldproducenter som handlas kring P/E-talet 10. En viss rabatt är motiverad fram till dess att guld börjar produceras eftersom det kommer visa sig om bolagets kalkylerade kostnader håller. Bolaget ser ut att hålla tidsplanen, och kostnadsplanen håller sannolikt också, varför Redeye tycker aktien är ett intressant köp i guldsektorn med rådande värdering.

Phonera är en mindre operatör, som erbjuder telefoni- och datakommunikationstjänster. Inom telefonisegmentet håller bolaget en stabil försäljningsutveckling och hög lönsamhet, medan tillväxten är högst inom Managed Services. Om man betänker att den organiska tillväxten kommer att vara god under 2010 och 2011 samt att kassaflödena är starka och lönsamheten i datahallarna kommer att förbättras, tycker Redeye att värderingen generellt sett är relativt attraktiv. Redeye kassaflödesmodell indikerar en uppsida i aktien, och relativt sett värderas bolaget lägre än konkurrenterna.

IT-konsulten Addnode får sällan några stora rubriker. Att bolaget ökat förvärvstakten och att offentlig sektor blir en allt viktigare sektor ser Redeye som positivt, eftersom den väntas ha god efterfrågan under 2011. Aktien handlas en under Redeyes kassaflödesvärde på 29 kronor, vilket ger en avkastningspotential på knappt 20 procent. Relativvärderingen talar för att Addnode är relativt lågt värderat jämfört bolag i samma sektor.

Ännu en chansning för 2011 är Entraction. Efter ett svagt 2010 ligger en vinstökning på 80 procent i korten nästa år. Frågetecken finns för balansräkning och hur bolaget sköts eftersom det har varit turbulent kring styrelsebordet. Bolaget har dock chans till nya kundkontrakt, och kommande rapporter kan svart på vitt visa att bolagets lönsamhet återhämtat sig och att nedgången för pokern stabiliseras.

Analytiker: Hjalmar Ahlberg och Jan Glevén, www.redeye.se.

Av: Redeye

Ur: Nyhetsbrevet v. 51, 2010      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.