Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-02-18

”Det behövs fler gubbar i skolan”

Månadens gästplacerare är börsveteranen Nils-Åke Alkstål. Elektas strålkniv gjorde honom till Aktiespararens pejlingmästare 2009, och som tack för hjälpen är Elektaaktien också med i hans gästportfölj …

Aktiespararens pejlingpanel utgör gräddan av Sveriges placeringsproffs. Och bäst av dem alla under 2009 var Nils-Åke Alkstål, pensionerad börsmäklare, fondchef med mera. Han lyckades under året bäst i panelen med att månad för månad pricka in en aktie som ska slå index.

– Jag satsade på Elekta en stor del av omgångarna, säger Nils-Åke Alkstål. Det är ett bolag jag följt med intresse länge.

Vid en högtidlig ceremoni i början av februari fick Nils-Åke Alkstål ta emot Aktiespararens pris som Årets pejlingmästare 2009.

– Att jag slog alla yrkesverksamma aktieexperter gläder mig mest, skrattar Nils-Åke, som gick i tidig pension i mitten av 1990-talet.

Nils-Åke Alkstål har ägnat så gott som hela sitt yrkesliv åt aktiebörsen, men att han kom in på aktiebanan var mest en slump, förklarar han.

– Min mor hittade en annons med rubriken Handelsbanken söker aspiranter, berättar han. Jag var precis klar med militärtjänsten och behövde ett jobb.

Nils-Åke blev antagen, och banken frågade vilken avdelning han var intresserad av. Utland? Aktier?

– Aktier visste jag ju knappt vad det var, men jag slog till på det.

Året var 1962, och aktiehandel var ett synnerligen manuellt arbete. Fysiska aktiebrev levererades i stora travar till banken, och när det var dags för utdelning fick notariatpersonalen plocka fram saxen för att klippa kupongark åt kunderna.

Under 1970- och 1980-talen jobbade Nils-Åke Alkstål som börsmäklare. De viktigaste bolagens aktier handlades genom Ericssons gamla elektriska system, installerat 1917. För de små bolagen gällde krittavlor.

– Börskraschen i oktober 1987 – det måste ha varit en av de snabbaste luncher jag haft, säger han. Jag tror att jag gick in i börsens matsal halv tre och kom ut två minuter senare. Då hade jag ändå hunnit handla under lunchen också – för vi hade ju alltid med oss vår manuella lista med order.

Efter ett drygt decennium på Handelsbanken fortsatte Nils-Åke Alkstål till Östgötabanken och så småningom till Götabanken, PK-banken och Skånska banken.

– 1989 köptes Skånska banken av Handelsbanken, och cirkeln var sluten, konstaterar han.

Sedan 1995 är Nils-Åke Alkstål pensionär. Fast lite har han fortsatt att jobba, som frilansande placeringsrådgivare för ett par stiftelser samt några utlandsboende privatpersoner. Han har också inlett en ny karriär: som klassmorfar i en närbelägen grundskola.

– Det behövs fler gubbar i skolan! säger han med eftertryck.

Placeringshorisonten för Nils-Åke Alkståls gästportfölj är ”från tre månader till väldigt länge”.

GÄSTPORTFÖLJEN

Boliden
”Aktien var pressad i början av 2009, då intresset för råvaror inte var alltför stort. Den kom dock starkt i slutet av året, och Bolidenaktien borde kunna få en bra utveckling även 2010.”

Elekta
”Bolaget är en av mina favoriter på börsen. Intresset är stort från många länder att skaffa Elektas unika strålkniv för att kunna operera där vanlig kirurgi inte är möjlig.”

Ericsson
”Jag tror att Ericssonaktien kommer att ha en försiktigt positiv utveckling under de sex närmaste månaderna. Försäljningen av mobila smådatorer har exploderat, särskilt i USA, vilket leder till kraftigt ökande datatrafik och brister i nätkapaciteten. Marknaden tror att Ericsson, som den stora leverantören av UMTS-nät i USA, gynnas av detta och får en ökad orderingång. Även drift och underhåll gynnar Ericsson.”

Fabege
”Bolaget med, till största delen, fastigheter i Storstockholm ser fortsatt intressant ut. Inte minst med tanke på köpet av Råsunda fotbollsstadion i Solna borde utvecklingen bli god, med byggande av både bostäder och kontor.”

Kinnevik
”Bolagets portföljinnehav och därtill en stark kassa gör att jag tror mycket på en positiv utveckling 2010 för Kinnevikaktien.”

Av: Anders Nilsson

Ur: Aktiespararen nr 2, 2010      

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.