Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-11-04

Avkastningsportfölj för god nattsömn

Avkastningsportföljen vänder sig till den som föredrar en god nattsömn och rejäla utdelningar, minst 5 procent för hela portföljen, framför drömmar om det stora börsklippet. Men det hindrar inte att aktierna kan gå starkt ändå.

Astra Zeneca
Astra Zeneca är ett brittiskt bolag och delar ut pengar två gånger per år. Ungefär en fjärdedel tillfaller aktieägarna på sensommaren, medan resten kommer på vårkanten. Börstabellerna säger därför inte hela sanningen om direktavkastningen, som totalt bör hamna på runt 5 procent. Bolaget är en kassako, även om prispressen från så kallade generikaprodukter är ett ständigt hot.

Avanza
Avanza är ett bankbolag utan kreditförluster. Grundverksamheten är nätmäkleri med god lönsamhet och utan större investeringsbehov. Det finns alltså gott om överskott att pumpa ut till aktieägarna. Bolaget är framgångsrikt och innovativt. Aktien är dock högt värderad och dessutom känslig för börshumöret.

Connecta
Denna välskötta IT-konsult tjänar bra med pengar, som dessutom till största delen slussas vidare till aktieägarna. Runt 7 procent i direktavkastning kan det bli i vår, såvida bolaget inte slår till med en extrautdelning som kan få börskursen att rusa och ägarna att jubla. Investeringsbehovet i bolaget är begränsat.

Ekornes
Ekornes är en norsk möbeltillverkare med stabilitet och bra historik vad gäller såväl tillväxt som rörelsemarginal, lönsamhet och finanser. Utdelningen i vår lär hamna i häradet 6–8 procent. Rörelsemarginalen har under de 16 senaste åren varit 18 procent i genomsnitt, en kvalitetsstämpel så god som någon.

Forum
Fortum har som utdelningspolitik att dela ut 50–60 procent av vinsten. I takt med att elpriserna rusar i höjden sker samma sak med de stora kraftbolagens vinster. Det räcker för att Fortums direktavkastning ska hamna på runt 5 procent. Om inte annat är Fortum en kompensationsaktie för den som med fasa ser fram emot vinterns höga elräkningar.

H&M
H&M är en kombinerad tillväxt- och utdelningsaktie. De imponerande finansiella musklerna gör det möjligt för bolaget att hålla utdelningsnivån på ungefär 4 procent trots en kostnadskrävande expansion. Aktien är dock alltid högt värderad, och hack i kurskurvan dyker upp titt som tätt när inte alla siffror i rapporterna faller analytikerna på läppen. Direktavkastningen lär dock ligga kvar på en hög nivå.

Hakon Invest
Hakon är huvudägare (40 procent) i livsmedelsjätten ICA. Mat behöver vi alla, och efter ett svagt 2008 har det ljusnat för bolaget. Runt 5 procent i utdelning låter rimligt inför vårens utdelningsbeslut. Verksamheten går bra, men ett par tvister med Skatteverket gällande underkända avdrag kan kännas oroande.

Ratos
Det gamla investmentbolaget har under Arne Karlssons ledning fått en ny inriktning. Under resan från att ha varit ett tråkigt förvaltningsbolag till en spännande investerare i, och utvecklare av, onoterade bolag har Ratos blivit ett verkligt guldkorn för sina ägare. En hög och pålitlig utdelning har varit ett av bolagets adelsmärken under årens lopp, oavsett inriktning på verksamheten.

Skanska
Skanska kan i kraft av sin storlek, både finansiellt och globalt, slåss om de riktigt stora byggprojekten. Lägg därtill ett stort fastighetsbestånd, en rejäl kassa och vilja att generöst dela med sig till aktieägarna så är det inte orimligt att hoppas på en bonusutdelning till våren.

Svolder
Svolder är ett investmentbolag med en generös utdelningspolitik inskriven i sina stadgar. Minst 5 procent av utgående substansvärde ska skickas vidare till aktieägarna. Detta betyder, eftersom aktien oftast handlas med substansrabatt, att utdelningen hamnar på åtminstone runt 6 procent av aktiekursen. Svolders portfölj består av idel småbolag.

Av: Gunnar Johansson

Ur: Aktiespararen nr 11, 2010

 

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.