Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-11-30

Redeye-analys: Prognoshöjningar efter kvartalsrapporter

En genomgång av utfallet för delårsrapporter för tredje kvartalet visar positiva överraskningar bland verkstadsbolagen. Även estimaten har justerats upp efter rapporterna, och lönsamhetsförbättringen förväntas fortsätta ...

Det fristående analysföretaget Redeye har tittat på rapporterna för tredje kvartalet (Q3) bland börsens största bolag, exklusive banker. Dels har Redeye studerat hur försäljningen utvecklats samt förändringar i rörelseresultatet (EBIT). Det står klart att det är verkstadsbolagen som överraskat mest.

SKF står ut som det bolag som överraskat mest både avseende försäljning och EBIT. Bolagets aktie har även utvecklats starkt med en uppgång på omkring 20 procent. I samband med kvartalsrapporten justerade bolaget upp sitt marginalmål. Analytikerna har inte varit sena med att hänga på. Estimaten för 2011 har justerats upp med 10 procent.

En besvikelse i rapportfloden var H&M. Aktien har också gått trögt efteråt med en större nedgång på cirka 10 procent. Dock är inte nedjusteringen efter rapporten lika dramatisk. Estimaten har bara kommit ned med 4 procent.

Likt Redeyes tidigare studier av estimat för 2011 fortsätter trenden med uppjusteringar. Framförallt gäller detta verkstadsbolagen. Efter Q3-rapporterna har analytikerna justerat upp sina estimat med cirka 5 procent för 2011 och 4 procent för 2012.

Redeye har även studerat försäljningen för 2011 och 2012, som inte justerats upp i lika stor omfattning. Endast en marginell ökning på strax under 1 procent har gjorts. Redeye ser alltså en fortsatt kraftig ökning av resultaten med förbättrad lönsamhet som grund. Ett osäkerhetsmoment är dock de stigande råvarupriserna. Dock har dessa ännu inte hunnit leta sig in i bolagens resultaträkningar.

Analytiker: Jan Glevén och Hjalmar Ahlberg, www.redeye.se.

Av: Redeye

Ur: Nyhetsbrevet v. 48, 2010      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.