Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-10-07

”Börsen står lägre vid årsskiftet än i dag”

Agentas affärsidé är att leta vinnarförvaltare i stället för vinnaraktier. VD Peter Agardh tror inte på någon snabb konjunkturåterhämtning och varnar för ett svagt slut på börsåret 2010.

När andra analyserar bolag och aktier tittar Peter Agardh, VD för Agenta, i stället på hur olika förvaltare presterar och försöker komponera en optimal portfölj av förvaltare.

– Index besväras inte av kostnader eller likviditet; därför är det en tuff utmaning för förvaltare att slå index över lång tid, säger Peter Agardh. Men det finns förvaltare som klarar det, och vår nisch är att hitta de bästa förvaltarna, oavsett var de finns.

Agenta, som vänder sig till institutionella placerare, har sex fonder. Sverigefonden är i dag i huvudsak fördelad på fyra förvaltare: Simon Blecher (HQ Fonder), Erik Kjellgren (Danske Bank), Mattias Kindstedt (AMF) samt Lars Bergkvist (Lannebo).

– Precis som i en aktieportfölj gäller det att man komponerar en blandning där olika risker balanserar varandra. Då bör man inte bara plocka de översta namnen på en ranglista utan i stället bedöma förvaltarnas ”spelstil” och avkastningsmönster, det vill säga hur de presterar vid olika förutsättningar, förklarar Peter Agardh och fortsätter:

– Vi vill hitta förvaltare som har starka egna uppfattningar och är olika sinsemellan. Mattias Kindstedts förvaltning för AMF är relativt indexnära och en stabil bas i vår portfölj. Erik Kjellgren, å andra sidan, är en aktiv fritänkare, som ofta avviker mycket från marknadens gemensamma syn.

Peter Agardh räknar med ett svagt fjärde kvartal på börsen.

– Problemen i Europa är inte lösta, och många stimulansåtgärder håller nu på att avvecklas, säger han. Därför tror vi att börsen står lägre vid årsskiftet än i dag. Men vi kommer inte att landa på minus.

Han tycker att många gör det för enkelt för sig när de bygger sina råd på enkla jämförelser med andra konjunkturförlopp.

– De underskattar den motvind som 20 års ackumulerade skuldberg orsakar. Det kan vara svårt som svensk att ta till sig, eftersom vi har ett gynnsamt utgångsläge, men västvärlden har kommit till vägs ände: Länderna måste spara. Skuldproblemen får följder för tillväxten under lång tid. Men i dag får vi helt olika signaler om läget, beroende på om vi tittar på aktie- eller räntemarknaden. Den senare prisar in deflation och är väldigt negativ, medan aktiemarknaden är nära årshögsta, säger han.

Peter Agardhs gästportfölj i Aktiespararen består av de fem största innehaven i Agentas Sverigeportfölj.

– Som hel portfölj blir den lite tokig. En väldiversifierad portfölj bör ha åtminstone 15 innehav, så den kan gärna kompletteras med några kryddor. Se snarare min gästportfölj som en hygglig bas för en Sverigeportfölj, med bolag från fem olika sektorer.

GÄSTPORTFÖLJEN

H&M
”Hennes & Mauritz är börsens stora bolag och ett väldigt välskött tillväxtbolag. Företaget har dessutom en urstark balansräkning och ger hög direktavkastning. Därför är H&M, paradoxalt nog, en favorit hos både tillväxt- och värdeförvaltare.”

Telia Sonera
”Telejätten är en ganska defensiv placering, med stor kassa och hög direktavkastning. När de långfristiga statsobligationsräntorna är nere på 2,5 procent är det trevligt att man kan få hög aktieutdelning från ett så stabilt bolag – som visserligen inte växer men som har ett pålitligt kassaflöde.”

SKF
”Vi håller med våra förvaltare om att SKF är ett av de lägst värderade verkstadsbolagen. Aktien fick oförtjänt mycket stryk i samband med rapporten för andra kvartalet, för att ledningen vågade andas lite osäkerhet om fortsättningen på konjunkturen. En bra placering när verkstadssektorn i övrigt ser ganska dyr ut.”

Astra Zeneca
”En defensiv placering. Att forskningsportföljen är så liten är visserligen ett bekymmer, men bolaget har en enormt stark balansräkning och en låg värdering på 7–8 gånger vinsten. Dessutom menar vi att Astra Zeneca har en stor potential på tillväxtmarknader, bland annat Kina, som inte riktigt prisats in.”

Swedbank
”Swedbank var den bankaktie som fick ta mest stryk under finanskrisen. I dag har den kommit tillbaka rätt starkt. Banken har haft mer skäl än andra att se över sin struktur. Dessutom gynnas kursen extra av Cevians inhopp.”

Av: Anders Nilsson

Ur: Aktiespararen nr 10, 2010      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.