Du är här

2010-09-14

Redeye-analys: Stabil nivå på börsen

Det fristående analysföretaget Redeye har granskat värderingarna vid olika börser världen över för att ta reda på om börserna är dyra eller billiga, i ett långsiktigt perspektiv …

Redeye har valt börserna i Stockholm, Hong Kong, Toronto, New York och London. Urvalet har gjorts för att få en bild av hur olika typer av marknader värderas över tid. Exempelvis är Toronto en utpräglad råvarubörs. En tydlig bild som framträder är att spridningen mellan värderingen (P/E-tal = Price/Earnings = pris/vinst) på de olika börserna har minskat. Ett tydligt spår av den ökade globaliseringen.

Snittvinster visar på rimlig värdering
Redeye har studerat värderingarna på de olika börserna över en längre tidsperiod för att fastställa om börserna nu är dyra eller billiga. Stockholmsbörsen har i genomsnitt värderats till P/E-talet (pris/vinst) 18 mellan 1997 och 2010. I dag värderas börsen till P/E-talet 14, vilket är rimligt i ett långsiktigt perspektiv. Under slutet av 2008 upplevdes de historiskt lägsta nivåerna under mätperioden, kring P/E-talet 9. Som högst värderades OMXS 30-index under IT-haussen. P/E-talet var då 28, vilket säger en hel del om hur extremt höga värderingarna var mellan slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

För S&P 500-index har Redeye även valt att studera en längre period för att minska effekten av den höga värdering som rådde vid IT-yran. Mellan 1958 och 2010 var genomsnittsvärderingen (P/E-talet) 18 gånger vinsten. Perioden med lägst värdering var 1970–1980 (P/E-tal kring 10). Perioden präglades av hög inflation och stigande räntenivåer, vilket är ogynnsamt för både företagande och aktiemarknad. I dagsläget värderas S&P 500-index till P/E-talet 17, vilket är långt från bottennivåer men i linje med det långsiktiga genomsnittet. I dag är förutsättningarna annorlunda eftersom vi har en miljö med generellt låga räntor.

Sammantaget är börserna i dagsläget inte särskilt högt värderade i ett historiskt perspektiv. Torontobörsen ligger med en stor andel råvarubolag högst, medan Stockholm värderas bland de lägre. Differensen är dock liten, vilket skiljer sig markant från historiskt mönster.

Analytiker: Jan Glevén och Hjalmar Ahlberg, www.redeye.se.

Om du är medlem i Aktiespararna och kund hos Aktieinvest (www.aktieinvest.se) får du Redeyes veckobrev Trends gratis. Veckobrevet innehåller bland annat aktie- och sektoranalyser.

Av: Redeye

Ur: Nyhetsbrevet v. 37, 2010

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.