Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-08-11

”Faran för börsfall redan intecknad”

Tangent är en av världens bästa fonder i grenen avkastning på tre år. Av 15 kvartal har fonden slagit sitt index tolv gånger. Receptet är små och medelstora tillväxtbolag inom lönsamma nischer.

Trots de orosmoln som råder på finansmarknaderna är Tangents fondförvaltare Daniel Lindkvist positiv till möjligheterna för enskilda bolag. Han tror att börsåret 2011 kan sluta med en uppgång på runt 15 procent. Vid krisen 2007 var folk redan halvt nere i djupet innan rädslan kom, men många är nu mer på sin vakt. 

– Min erfarenhet är att investerarna i allmänhet är oförberedda för de riktiga nedgångarna. Nu är de oroliga och vet mer vad faran handlar om, och därmed är den troligen redan till stor del intecknad, säger han och tillägger att han kanske vågar se större potential än många andra när det är oroligt. 

Eftersom Tangent är en specialfond behöver den inte följa EU-direktivet om minst 13 bolag och maximalt 10 procent av portföljen i varje. Tangent har dock bara sällan passerat 10 procent för ett enskilt innehav. 

– Vid en så stor satsning vill man verkligen ha alla på sin sida, och det går emot fondens filosofi. Ett visst osäkerhetsmoment måste finnas för att investeringen ska kunna ge bra avkastning. När det råder total samsyn tror vi att bolaget är fullvärderat eller att andra har missat något, säger Daniel Lindkvist. 

Tangent sticker ut gentemot sina konkurrenter med aktiv förvaltning och har historiskt tillhört de mest aktiva fonderna i sin kategori. Högre omsättningshastighet betyder högre totalkostnader, men Lindkvist menar att det lönar sig. 

– Det innebär mer arbete men skapar större möjligheter, säger han. 

Fondens mål är att slå index och helst generera en avkastning på minst 10 procentenheter över index per år. Målet är slaget med råge: Avkastningen hittills är 130 procent över tre år! Daniel Lindkvist medger att det kan vara svårt att bibehålla denna höga takt. 

Tangent kan handla bolag i alla storleksklasser i Norden, men mer än 75 procent av innehaven har lagts i små och medelstora tillväxtbolag listade på Nasdaq-OMX Stockholm. Ett typbolag i fonden har ett börsvärde på runt 2,5 miljarder kronor, på gränsen mellan listorna för små och medelstora bolag. 

Fondens innehav är uppdelade i två delar: en långsiktig, som Lindkvist menar kan få det besvärligare under nedgångsperioder, och en som han handlar med mer aktivt för att utnyttja tillfälliga sättningar. Proact, ett av fondens största innehav, finns i fondens mer långsiktiga del, och där hamnar också Micro Systemation

– Båda bolagen kan ligga i portföljen 2–3 år. De tre övriga i min gästportfölj bör kunna få en stark utveckling det närmaste året, säger Daniel Lindkvist. 

GÄSTPORTFÖLJEN

Proact
”Datalagringsföretaget har hittat en attraktiv nisch. Europamarknaden är fragmenterad, och bolaget har nått tillräcklig storlek för att kunna leda en konsolidering. Aktien är spännande.” 

New Wave
”Företaget fick tidigt under finanskrisen problem med minskad efterfrågan, hög skuldsättning och för stort varulager. Problemen är nu utredda, vilket inte alls reflekteras i aktiemarknaden, som behandlar New Wave styvmoderligt.”

Pricer och ITAB Shop Concept
”Båda bolagen befinner sig i ett spännande läge. Om trenderna för automatisk prismärkning och kassahantering håller i sig bör båda aktierna bli börsvinnare.”

Net Entertainment
”Bolaget har haft det besvärligt på börsen efter ett år av stora investeringar. Trots detta har vinsten hållits uppe väl. Med flera nya avtal på plats i Italien framstår aktien som intressant. Till prognoserna för 2012 handlas aktien till runt 14 gånger vinsten.”

Micro Systemation
”MSAB har utvecklat ett program som kan hämta information från beslagtagna mobiltelefoner. Affärsmodellen bygger på licensintäkter, vilket ger god förutsägbarhet och minskad risk. Aktien handlas till 10 gånger vinsten och bör kunna visa stark tillväxt de närmaste åren.”

Av: Amanda Broomé

Ur: Aktiespararen nr 7/8, 2011      

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.