Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-10-18

Redeye-analys: Starkt nyhetsflöde i gruvsektorn

Det fristående analyshuset Redeye har hållit ett gruvseminarium där ett antal av börsen mindre gruv- och prospekteringsbolag deltog. Bolagen andades optimism i den annars turbulenta marknad som råder.

Utöver ett generellt positivt tonläge från bolagen har även ett starkt nyhetsflöde uppvisats på sistone. I förra veckan steg Endomines kraftigt efter publicering av en produktionsrapport för tredje kvartalet som visade att bolaget börjat få kontroll på guldproduktionen efter diverse problem under sommaren.

Arctic Gold redovisade under samma dag som Redeyes seminarium positiva prospekteringsresultat från Bidjovaggeprojektet som lyfte aktien 16 procent. Aktien är fortsatt lågt värderat och Redeye ser en stor potential med ett DCF-värde på 21 kronor, även om projektet är i ett tidigt skede och risken är hög.

Ett positivt nyhetsflöde har också redovisats av de två järnmalmsbolagen Dannemora Mineral och Nordic Iron Ore (Kopparberg Mineral är huvudägare med 23,6 procent av aktierna).

Nordic Iron Ore har identifierat ett potentiellt jättefynd vid bolagets järnmalmsfält i Ludvika. Bolaget har sedan tidigare omkring 60 miljoner ton mineraltillgångar i Blötberget och Håksberg. En markant större mineralisering har nu identifierats vid Väsmanfältet, som är en förlängning av Håksberg och uppges ha en potential på hela 600 miljoner ton.

Ytterligare prospektering krävs dock innan fyndet kan bekräftas med större säkerhet. Dannemora Mineral har tecknat avtal med Thyssenkrupp avseende leverans av 200 000 ton järnmalm med option på leverans på 300 000 ton.

Bolaget har sedan tidigare ett avtal med Salzgitter och tillsammans innebär de två avtal att bolaget har kontrakt för en tredjedel av full produktion, vilket är viktigt då det ger ett bättre pris än försäljning på världsmarknaden.

Framöver ser vi fram emot en fortsatt spännande utveckling i sektorn där vi ser en potential i flera av bolagen som befiner sig i olika skeden. För den mer riskbenägna investeraren som letar stor långsiktig potential är Arctic Gold och Kopparberg Mineral intressanta då de befinner sig i ett tidigt skede.

Något lägre risk är det i Nordic Mines och Dannemora Mineral som inom kort påbörjar produktion och Endomines som producerat guld sedan slutet av 2010.

Av: Redeye

Ur: Nyhetsbrevet v. 42, 2011      

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.