Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-04-24

Pejlingpanelen: Defensiva sektorer ökar

När tidningen Aktiespararens pejlingpanel tillfrågades i april om vilken sektor på Stockholmsbörsen som kommer att gå bäst på sex månaders sikt är tron på finans och fastighet samt industrivaror och tjänster fortsatt stark. Men optimismen har dämpats något och mer defensiva sektorer ökar.

Finans och fastighet går upp i toppen med 23 procent av rösterna, trots en minskning med 2 procentenheter. Sektorn har fått stöd av att ECB erbjudit bankerna tillgång till obegränsad likviditet till låg ränta. Mot detta väger dock att bankerna brottas med osäkerhet kring kommande kapitaliseringskrav.

Industrivaror och -tjänster får 21 procent av rösterna. Det är en minskning med 7 procentenheter sedan förra mätningen. Konjunktursignalerna har varit blandade. USA-statistik överraskar inte positivt längre och i Kina verkar ekonomin svalna av. I Europas tillväxtmotor Tyskland har det kommit signaler som tyder på inbromsning.

Energi återhämtar sig och får 12 procent av rösterna, en uppgång med 4 procentenheter. I förra mätningen tappade sektorn så mycket som 8 procentenheter.

Hälsovård får 11 procent av rösterna. Det är en uppgång med 5 procentenheter sedan förra mätningen och den högsta nivån sedan i november. Pejlingpanelen har därmed åter börjat intressera sig för mer defensiva sektorer.

Dagligvaror får 9 procent och lyfts med hela 7 procentenheter. Det är den högsta nivån sedan 2008. I likhet med hälsovård och telekomoperatörer ses dagligvaror som en defensiv sektor.

Sällanköpsvaror och tjänster får 7 procent av rösterna, vilket är en nedgång med 1 procentenhet jämfört med föregående mätning. Bland de hårt pressade klädbolagen har det synts vissa tecken på förbättringar, men det har också kommit bakslag som prognossänkningar.

Telekomoperatörer får 7 procent av rösterna och ökar med 2 procentenheter. Sektorn, som normalt ses som defensiv, lockar därmed också panelen lite mer. Ett rådande priskrig på den svenska mobiloperatörsmarknaden har tidigare skapat oro för sektorn bland investerare. Detta priskrig ser dock ut att ha lugnat sig.

Material tappar 5 procentenheter och får nu endast 5 procent av rösterna. Sektorn, som är mycket konjunkturkänslig, har backat på börsen efter tillväxtoro.

Informationsteknik fortsätter ned och får 5 procent av rösterna. Det kan jämföras med 8 procent vid förra mätningen och 13 procent i februari. Nokias problem fortsätter och sätter press på sektorn. Ericssonaktien har däremot återhämtat sig efter rapportbesvikelsen i januari.

Tidningen Aktiespararens Pejlingpanel består av cirka 100 av landets främsta aktieexperter hos banker, försäkringsbolag, fonder, tidningar med flera.

Prenumerera på Aktiespararnas dagliga marknadsbrev Börsnytt. Med de viktigaste börsnyheterna och analyserna. Börja prenumerera genom att klicka här.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.