Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-08-21

H&M:s utdelning i fara

Morgan Stanley ställer sig frågan om klädkedjan H&M:s utdelning verkligen är uthållig. Den generösa utdelningen ger ett signifikant skydd på nedsidan för aktiekursen idag. Även om konsensus förväntar sig att utdelningen kommer att bibehållas argumenterar banken för att dagens höga utdelningsandel av vinsten inte är långsiktigt hållbar.

Det framgår av en analys daterad den 21 augusti.

H&M:s utdelningar har varit mycket generösa de senaste åren. Förra året delade bolaget ut 99 procent av vinsten i utdelning. Utdeningen motsvarade 14 procent av försäljningen, vilket motsvarar 5 gånger nivån för flertalet av konkurrenterna.

Det råder en bred samstämmighet på marknaden att H&M kommer att behålla sin höga utdelningsandel i all evighet, skriver Morgan Stanley och pekar på att ingen analytiker förväntar sig en utdelningssänkning. Morgan Stanley går dock nu mot strömmen och spår att H&M kommer att sänka utdelningen i framtiden.

En utdelningssänkning skulle inte vara en enkel fråga för H&M:s styrelse. Bolaget har ett bra kassaflöde och en hälsosam balansräkning.

"H&M har aldrig sänkt sin utdelning i sin 65 åriga historik", skriver Morgan Stanley. SIX påpekar dock att H&M bara har varit börsnoterad i 38 år, sedan 1974.

Banken framhåller också H&M:s stora betydelse i Sverige då bolaget står för 10 procent av alla aktieutdelningar i landet. En utdelningssänkning skulle därför få stora effekter.

"Vi tror inte att de nuvarande nivåerna är uthålliga på lång sikt", skriver Morgan Stanley och uppmanar aktieägarna att "stå tillbaka" och fråga sig om det är uthålligt att var sjunde krona som H&M:s kunder spenderar i butikerna ska delas ut till aktieägarna. Banken anser inte det och argumenterar för att den höga utdelningsandelen av vinsten har uppmuntrat H&M att höja bruttomarginalen till icke konkurrenskraftiga nivåer.

Morgan Stanley påminner om att H&M har ett mycket långsiktigt fokus. Banken tror att det bara är en tidsfråga innan utdelningen sänks, även om det är svårt att avgöra när det sker.

Banken spår att H&M lämnar utdelningen för 2011/2012, som avslutas den 30 november, oförändrad på 9,50 kronor per aktie. Därefter spår banken att H&M sänker utdelningen för följande år 2012/2013 till 6,50 kronor per aktie. Därefter spås en utdening på 7,15 kronor för 2013/2014.

Morgan Stanley har rekommendationen undervikt och målkurs 195 kronor för H&M. Det innebär att banken ser en potentiell fallhöjd i aktien på drygt 20 procent.

Källa: Morgan Stanley

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.