Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-07-26

Proffsens tips i kristider

För fyra år sedan spred en skuldbelagd investmentbank finanskris i omvärlden. Idag fylls nyhetssändningarna av rapporter från Eurokrisen i södra Europa. Men trots osäkerheten finns det ett antal bolag som fortsätter att ge avkastning på börsen. Linda Jägerstad och Henrik Nordlander, aktieanalytiker på Söderberg & Partners, ger handfasta tips på aktier som kontinuerligt levererat avkastning genom olika kriser, i över ett årtionde.

Vilka bolagsegenskaper bör man leta efter?
Leta efter stabila bolag med en historik av goda kassaflöden och bra lönsamhet som befinner sig i konjunkturokänsliga branscher. Bolagen får gärna ha exponering mot marknader där tillväxten är god. Det är viktigt att se till potentialen i branschen, för produkten eller tjänsten, säger Jägerstad.

Strategin låter väldigt lik den som Warren Buffet förespråkar, i vilka branscher hittar man bolagen med ovan nämnda egenskaper?
Exempel på mindre konjunkturkänsliga branscher är hälsovård och spel. På bolagsnivå kan onlinespelportalen Betsson och danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk belysas som exempel på bolag som gått relativt opåverkade genom det senaste dryga decenniets svängningar. Ett annat exempel finns inom klädbranschen, vilken anses vara mindre konjunkturkänslig än andra sektorer i sällanköpsvarusegmentet. Där har H&M stått stadigt genom åren och lyckats hålla uppe både tillväxt och lönsamhet, fortsätter Jägerstad.

Vilken köpordning rekommenderar ni?
Jättesvårt att uttala sig om, eftersom samtliga tre bolag har stabila finanser med goda kassaflöden och låg skuldsättning. Företagens lönsamhet har även visat sig relativt oberoende av konjunktur och de har en fortsatt bra potential även framgent, i form av nya marknader och ökade volymer. Betsson har en mycket god direktavkastning och en policy att överföra 75 procent av koncernens resultat efter skatt till aktieägarna. Men Betsson drabbas hårdare än Hennes & Mauritz och Novo Nordisk om valutasamarbetet faller ihop. En samlad bedömning på medellång sikt skulle kunna vara 1 – Novo Nordisk, 2 – Henne & Mauritz och 3 –Betsson, säger Nordlander.

Nordlander fortsätter och berättar att estimaten för verkstads- och råvarumarknaden har förbättrats. Sektorerna är lågt värderade och har redan nu ett väldigt negativt scenario inprisat i aktiekurserna, samtidigt som bolagen presenterade relativt skapliga rapporter. Skulle dessutom Kinas tillväxt vända uppåt under hösten finns goda chanser för uppsida i svenska verkstads- och råvaruaktier.

- Tesen förutsätter emellertid att valutaunionen hålls intakt. En upplösning av samarbetet skulle slå hårt mot aktiemarknaden, men om inte detta sker går vi en mycket spännande höst till mötes, avslutar Nordlander.

 

Av: Aron Sigblad

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.