Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-06-20

Så investerar du i småbolag

Småbolag tenderar att gå bättre än storbolag över tid, men riskerna att investera i småbolag är oftast högre. Så är dock inte fallet. Här kommer några handfasta råd som är särskilt viktiga vid investeringar i småbolag.

Likviditet

Det första en placerare bör undersöka är hur omsättningen ser ut i en viss aktie. Kan man köpa och sälja för en ”normal” summa pengar utan att det tar dagar och massor med avslut? Är svaret nej bör du fundera en extra gång. En långsiktig placerare behöver inte se dålig likviditet som ett problem, men aktien bör då vara extra billig om en investering ska vara intressant.

Skälet till att noterade aktier handlas till högre värdering än onoterade är att de är likvida. För att bilda sig en uppfattning om en akties likviditet kan en potentiell investerare studera ägarlistor och aktiediagram på bolagets webbplats eller i Aktiespararnas Hitta kursvinnare. På så sätt får du en uppfattning om genomsnittlig omsättningshastighet och hur stor del av aktierna som innehas av storägare.

De aktier som verkligen omsätts på marknaden kallas på engelska för ”free float” och bör uppgå till minst 30 procent av det totala antalet aktier. Titta också på om bolaget har någon likviditetsgarant som ställer köp- och säljkurser. En sådan ökar chansen för att man snabbt ska komma ur en investering om behovet uppstår.

Bolagsledning

Ägare och ledning är många gånger synonymt i små företag, men inte alltid. Som aktieägare investerar du i andra människors arbete, vilket innebär att du måste veta vilka det är som sköter just ditt företag. Aktiemarknaden sätter alltid ett högre värde på ledningar som känns trovärdiga och håller vad de lovar. Enklaste sättet att följa upp detta är att titta i gamla årsredovisningar. Genom att läsa VD:s kommentarer kan du kontrollera historik mot finansiella mål och faktiskt se om ledningen har levt upp till vad den lovat.

Du bör också fundera på hur eventuella kopplingar ser ut mellan ledning och huvudägare. Äger ledningen aktier i bolaget? Om inte eller bara få aktier bör en varningsklocka ringa. Den så kallade pilotskolan är alltid att föredra. En VD som själv kan tjäna eller förlora pengar på företagets affärer tenderar att jobba hårdare.

Titta också på vad de tar ut i löner och förmåner. Är de ute efter att berika sig själva eller aktieägarna? Se upp med frikostiga belöningsprogram. De syns inte i resultaträkningen men spär ut vinsten per aktie och är något du som aktieägare får betala.

Ägarsituation

Finns en dominerande huvudägare i ett företag är det ibland nästan viktigare att du har en positiv uppfattning om vederbörande än att veta allt om ledningen. Gillar du hur ett visst investmentbolag brukar agera i sina innehav eller har du förtroende för en enskild affärsman är det sällan fel att ”ta rygg” på dessa. Alla duktiga och välkända affärsmän har sina följeslagare.

De senaste årens finanskris har gjort att marknaden mer än förr har börjat syna också huvudägarnas finanser och förehavanden i sömmarna. Till exempel hade Swedbank under en period en tydlig ägarrabatt relativt SEB, eftersom Sparbanksstiftelserna inte hade de finansiella muskler som Investor har.

För en liten aktieägare är det viktigaste att en huvudägare har en bra affärshistorik och inte tidigare har tillskansat sig fördelar på minoritetens bekostnad. Precis som med ledningen bör du också vara vaksam på varför en huvudägare minskar eller ökar sitt ägande. Varför säljer de aktier just nu? Tror de mindre på investeringen, eller frigör de kapital för en kommande nyemission? Eller finns det andra skäl? Försök tänka dig in i deras situation.

Skaffa information och gör din analys

Vid en investering i ett litet företag ligger mer av analysen på dig själv, och då gäller det att du använder dig av alla tillgängliga informationskällor som står till buds. Din främsta källa till information bör vara årsredovisningar och rapporter.

Att siffrorna är trovärdiga och att bolaget har vettiga redovisningsregler är viktigt. Som exempel: Tar bolaget kostnaderna för sin forskning över resultaträkningen, eller stoppar det upp dem som en tillgång i balansräkningen? Vilken princip har bolaget för att bokföra intäkter? Allt detta hittar du i årsredovisiningen.

Men för att kunna bli tillfreds med punkterna ovan bör du granska affärsidén och fastställa om bolaget har en bra värdering. Minst lika värdefullt är att faktiskt se ledningen tala om sitt bolag och ställa frågor till den. Kom ihåg att du investerar lika mycket i människor som i bolag. Fysiska möten äger rum genom evenemang som Aktiespararna, Redeye, Financial Hearings och andra aktörer anordnar. Kan du inte ta dig till Stockholm är presentationerna i många fall möjliga att se på Internet.

Information om hur insynspersoner agerar får du löpande rapporter om via Aktiespararnas nyhetsbrev eller snyggt sammanställd i Hitta kursvinnare, alternativt på bolagens egna webbplatser.

Det är ofta bland småbolagen du hittar morgondagens vinnare, men det är också här risken är som störst för dåliga affärer. Små företag får heller inte samma uppmärksamhet från analytiker och affärsmedier, vilket innebär att mer av analysen ligger på dig som investerare än för andra bolag. Vi vill försöka inspirera alla att ta en titt på några av smålistornas mest intressanta bolag. Mycket nöje!

 

Av: Gösta Carlberg

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.