Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-05-15

Redeye: Formpipe gör jätteförvärv

Formpipe meddelade i veckan att bolaget förvärvar Traen, vilket är den danska motsvarighet som omsättningsmässigt är ungefär dubbelt så stort som Formpipe.

Genom förvärvet av Traen blir tillväxtpotentialen i Formpipe betydligt mer intressant. Förvärvet av Traen kostar Formpipe 300 miljoner kronor på skuldfri basis. Det innebär att Formpipe betalar en premie jämfört med sin egen värdering trots att Formpipe uppvisar en högre andel repetitiva intäkter och en högre EBITDA marginal än Traen, vilket kanske mest visar på att Formpipe är lågt värderat. Förvärvet kommer att finansieras genom en nyemission på 125 miljoner kronor och ett nytt lån på 210 miljoner kronor varav 120 miljoner ska amorteras av på fem år.

Detta innebär att utdelningen troligtvis kommer utebli för 2012. Från att ha varit ett renodlat programvarubolag med låg finansiell risk kommer Formpipe framöver ha en större andel finansiell risk samtidigt som de återigen får en egen leveransorganisation med cirka 70 konsulter. Att Formpipe återigen får en egen leveransorganisation, om än fortsatt väldigt liten i Sverige, ser vi dock inte som negativt då bolagets partnerstrategi än så länge inte riktigt har lossnat och de kan därmed ta ett litet steg tillbaka i den omställningen i och med förvärvet.

Det är fortfarande något svårt att bedöma förvärvet då det finns knapphändig finansiell information om bolaget men vi förväntar oss att det kommer mer siffror på den förvärvade verksamheten i prospektet som kommer om några veckor. Den ökade finansiella risken är delvis begränsad av att både bolagen har stor andel repetitiva intäkter från stabila kunder men trots det innebär förvärvet en ökad risk för aktieägarna. En annan positiv effekt är att Formpipe med sin större kostym gör att fler kan få upp ögonen för aktien som är ett av de få mjukvarubolagen på Stockholmsbörsen.

Förvärvet är intressant ur många perspektiv men samtidigt blir Formpipe en mer riskfylld placering för aktieägarna. På den positiva sidan väger korsförsäljningsmöjligheterna tungt där framförallt Formpipes Life Science produkt är intressant på den danska marknaden. Danmark har många stora Life Science bolag som Formpipe mer naturligt och med en större kostym nu kan approchera. Även Formpipes lösning för långtidsarkivering och platinalösning till större myndigheter lär vara intressant på den danska marknaden. Åt det andra hållet kan Traens lösning för ansökan-processer erbjudas på den svenska marknaden.

Av: Redeye

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.