Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-11-29

"Fortsatt hög skuldsättning i Kappahl"

Igår beslutade Kappahls bolagsstämma om nyemissionen på 383 miljoner kronor. Aktieägare får teckna en ny aktie för varje befintlig till teckningskursen 1,70 kronor. 225 miljoner nya aktier emitteras, vilket betyder att antalet aktier dubblas och en utspädning på vinsten per aktie med 50 procent. Skuldsättningen minskar naturligtvis i samband med emissionen, men kommer att kvarstå på en relativt hög nivå i en utmanande detaljhandelsmarknad (nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar på 2,2x för 2013pr och 1,9x för 2014pr).

Det skriver Handelsbanken i en analys på Kappahl daterad den 29 november.

Handelsbanken höjer sina försäljnings- och rörelseresultatprognos efter bolagets senaste försäljningsuppdatering, vilken indikerar att den nuvarande försäljningstakten överstiger bankens prognoser. Handelsbanken förväntar sig nu en rörelsemarginal under räkenskapsåret 2012/13 på 3,0 procent (tidigare 2,5 procent) och 2013/14 på 3,0 procent (oförändrad).

Kappahls rörelse värderas till 0,5-0,6x försäljningen, vilket Handelsbanken menar implicerar en rörelsemarginal på omkring 5 procent. Enligt Handelsbankens mening är således förhållandet mellan risk och avkastning oattraktivt. Beroendet av att vinna tillbaka kundernas hjärtan är stort och erfarenheten visar att det ofta är svårt att genomföra en framgångsrik vändning av verksamheten. Dessutom kan uthålligheten i kostnadsbesparingarna ifrågasättas. Handelsbanken upprepar rekommendationen minska.

Källa: Handelsbanken

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.