Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-09-30

Bolagen som ger mest för pengarna

Genom att köpa skog i form av aktier i noterade skogsföretag kan man också få pappersindustri och konsumentvaror på köpet.

Holmen och SCA äger 1 miljon respektive 2 miljoner produktiva hektar skogsmark. Med kontroll på råvaran, i Holmens fall motsvarande 60 procent av eget behov, säkerställer bolagen att industri-rörelsen, som är en processindustri, kan gå för fullt. Ägandet ger också flexibilitet genom att avverkningen kan anpassas till prisbilden.

Industrin är valutaberoende, med en exportandel på 85 procent för pappers- och massaproduktionen och 70 procent för sågade trävaror. Priserna på svensk ved är därför beroende av såväl utbud och efterfrågan på främst europamarknaden som på kronans växelkurs mot i första hand euron och i andra hand USA-dollarn. Eftersom vedkostnaden typiskt sett står för hälften av industrins kostnader är lönsamheten i förädlingsstegen starkt beroende av att prishöjningar på råvaran kan föras vidare till slutkunderna. Det är dock lättare sagt än gjort: sågverket Boo-Forssjö, med 500-åriga anor, gjorde konkurs i augusti.

Såväl Holmen som SCA värderar sina norrländska skogstillgångar utifrån kassaflödesberäkningar över 100 år, med avkastningskrav på 5,5 procent. Det ger värden på mindre än hälften av de priser som noteras för små skogsfastigheter.

SCA är i dag väsentligen ett konjunkturstabilt hygienföretag med vidhängande skogsbruk och skogsindustri, medan Holmen har blivit vid sin läst. I Aktiespararens fokus på skogsinnehaven är det tydligt att sparare genom Holmen får mest skog, till och med mer än börskursen, för pengarna.

I ett exempel med 80 hektar egen skog (se sidan 19) är prislappen 4,4 miljoner kronor och avkastningen 2,5 procent per år. Holmen ger exponering mot samma yta för en fjärdedel av detta belopp. Därtill är en investering via Holmen lättare att finansiera, eftersom aktien ger en direktavkastning på 4,7 procent.

Av: Dag Rolander

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.