Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-09-20

Utrymme för höjd utdelning i Telenor

Världens fjärde största teleoperatör räknat i antal abonnenter, Telenor, höll kapitalmarknadsdag i Oslo idag. Bolaget siktar på att nå ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 28-30 miljarder norska kronor år 2015. Målsättningen är positiv vid en jämförelse med marknadens genomsnittliga förväntan som ligger på 26,8 miljarder norska kronor.

Det skriver Handelsbanken i en analys daterad den 19 september.

Handelsbankens eget estimat har sedan en tid legat på 29 miljarder norska kronor och är således mer i linje med bolagets nya guidning. Bland de olika mål som bolaget presenterar sticker verksamheten i Pakistan ut, där Telenor siktar på att nå ett kassaflöde i förhållande till försäljningen på 40 procent eller högre i den löpande verksamheten. Detta är avsevärt högre än Handelsbankens estimat på 28 procent.

Telenor siktar på att uppnå kostnadsbesparingar om 5 miljarder norska kronor fram till 2015 jämfört med kostnadsnivån 2011. Besparingarna ska i första hand uppnås på de norska och svenska marknaderna.

”Vi noterar att transformeringen från rörliga till fasta prisplaner på den norska marknaden har gått mycket fort. De senaste 12 månaderna (fram till andra kvartalet 2012) har andelen kunder med fast prisplan ökat från 27 till 63 procent. Den genomsnittliga intäkten per användare har dessutom stigit under samma period, vilket indikerar att fler användare har bytt upp sig än de som bytt ned sig i konsumtionsnivå”, skriver Handelsbanken.

Telenor behåller sitt skuldtak oförändrat där målsättningen är att nettoskulden i förhållande till rörelseresultatet inte ska överstiga 2,0x. Detta kan jämföras med den nuvarande nivån (andra kvartalet 2012) på 0,9x, vilket tillsammans med besparings- och kassaflödesmålen ger utrymmet för fortsatt höjda utdelningar, extrautdelningar och aktieåterköp.

”Vi räknar också med att Telenor kommer agera mer försiktigt avseende kapitalkrävande expansionsprojekt (efter problemen i Indien). Telenor-aktien är vår favorit bland de nordiska teleoperatörerna”, skriver Handelsbanken.

Handelsbankens rekommendation på Telenor är öka.

Källa: Handelsbanken

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.