Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-06-22

Stormfågeln konkurshotat

I dagarna har det gått ut ett brev (daterat 2011-06-16) från likvidatorn som styr båtföretaget Stormfågeln till aktieägarna och före detta styrelseledamöter. Enligt brevet är Stormfågeln i dagsläget 200 000 kronor bort från en konkurs. Dessutom är det bråttom om konkurshotet ska kunna undanröjas.

Under ett drygt år var Stormfågelaktien handelsstoppad på Aktietorget tills dess att aktien avlistades den 13 april i år (2011). Under handelsstoppet lyckades den styrelse som kuppats in av huvudägaren på en obehörig extra bolagsstämma i februari 2010 hålla Stormfågeln under armarna, trots att bolaget saknade finansiering.

Nämnda styrelse fick emellertid vackert kasta in handduken när Bolagsverket inte oväntat begärde bolaget i tvångslikvidation som ett resultat av att styrelsen undlåtit att lämna in ett så kallat fastställelseintyg till Bolagsverket som bevis på att årsredovisningen fastställts av bolagsstämman.

Aktiespararna håller inte för uteslutet att den senaste årsstämman i Stormfågeln tas om, men en förutsättning för att så ska bli fallet är att bolaget dessförinnan inte har försatts i konkurs. Diskussionen om vem som egentligen borde ha kallat till årsstämma blev lång vid den årsstämma som hölls den 28:e april (2011). Nämnda stämma hade nämligen kallats till av den vid tidpunkten för årsstämman avsatta styrelsen. När stämman sedermera hölls hade förvaltningen av bolaget formellt sett övergått till likvidatorn, Åsa Lennmor, som för övrigt var närvarande vid stämman och öppnade densamma. 

Åsa Lennmor är verksam vid Lex Advokatbyrå i Stockholm. Lennmor intar, i egenskap av likvidator, i praktiken rollen som såväl VD och styrelseordförande i Stormfågeln. I dagarna har alltså Lennmor skickat ett brev till de aktieägare som kunnat spåras. I brevet framgår att bolaget i nuläget inte har råd att betala de räkningar som inflyter. I brevet står bland annat:

"Bolaget har tillgångar i form av patent samt en båtprototyp jämte därtillhörande utrustning. Eftersom bolaget inte har några likvida medel kan likvidatorn bland annat inte teckna försäkring avseende tillgångarna, inte erlägga hyror avseende förvaring av tillgångarna, inte låta värdera egendomen inför en eventuell försäljning. Bolaget har härutöver löpande utgifter samt skulder i övrigt som för närvarande inte kan betalas. Likvidatorn är genom nu anförda förhindrad att utföra sitt uppdrag."

Stormfågeln behöver tillföras 200 000 kronor före den 31 juli, enligt nämnda brev som skickats till aktieägare och före detta styrelseledamöter. Om pengar inte kommer in så försätts Stormfågeln i konkurs.

Det återstår att se om någon eller några av aktieägarna i Stormfågeln, eller andra intressenter, anser att det finns anledning att rädda bolaget från konkurs. Beloppet 200.000 kronor torde vara ringa i förhållande till vad många har satsat i bolaget. Aktieägarna har, enligt Lennmor, en starkare ställning i en likvidation än vad de har vid en konkurs då en konkursförvaltare sätter borgenärernas intressen högre. En likvidator kan förhandla med borgenärerna om nedsättning av skulderna, vilket kan gynna aktieägarna.

Av: Åsa Wesshagen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.