Du är här

2017-01-09

De förutsåg rallyt – och raset

Analytikerduon förutsåg både uppgång och ras. Med sina insikter valde de att agera i Aktiespararens kortsiktiga portfölj och realisera vinsten. Sedan tappade kryptovalutan bitcoin omkring 25 procent i värde.

Varje torsdag uppdaterar Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen samt Aktiespararna, Aktiespararens kortsiktiga portfölj. I vilken en börs- och aktieintresserad person får inspiration till spännande affärer.

Ett innehav som tidigare haft en betydande plats i portföljen är den högaktuella kryptovalutan bitcoin. Analytikerna såg under hösten en tydlig möjlighet till att genomföra en snabbare affär i kryptovalutan. När positionen togs in i portföljen, den 24 oktober, gick tankarna som följande:

Bitcoin används som verktyg för att kringgå kapitalkontroller ur ett skuldtyngt Kina. Kinesiska yuanen (offshore) är på 6-årslägsta mot den amerikanska dollarn (USD/CNH). Kinesisk köppanik kan snabbt dra upp kursen, vilket har inträffat flera gånger i år”.

Mycket riktigt kom de ovan nämnda sakerna att inträffa. På bara två månader blev placeringens totalavkastning 47 procent. Kursen BTC/SEK var då uppe i 8 400 kronor.

Vid försäljningen den 27 december var analytikerna övertygade om att en ”bubbelhysteri genom självförstärkande spekulation” snabbt kunde få upp priset till över 10 000 kronor per bitcoin, vilket också inträffade.

 

Kursen BTC/SEK sett över den senaste månaden.

Att lämna festen skulle vid de nivåerna (runt 10 000 kr) skulle emellertid vara mycket svårt resonerade analytikerna. Samtidigt fanns det en oro över att situationen i Kina kunde leda fram till en ordentlig nedgång i det korta perspektivet.

Följaktligen såldes bitcoin-certifikatet från XBT Provider den 27 december till en kurs på runt 41.5 kr (kurs på 8 460 kr per bitcoin).

 

Den aktuella kursen för XBT Providers bitcoincertifikat. Raset kom efter Stockholmsbörsens stängning i torsdags.

I förra veckan, den 5 januari, fick Ahnemark och Söderberg ytterligare bekräftelse kring att de hade tänkt helt rätt. Bitcoin steg i värde och nådde 10 000 kronor.

Men sedan kom den tunga smällen efter uppgifter om eventuella bitcoin-begränsningar i Kina. Bitcoin tappade 25 procent i värde – på enbart några timmar. Kursen rasade under 8 000 kronor den 5 januari.

 

Kursen BTC/SEK sett över den senaste veckan.

Ett klokt beslut av analytikerna, med andra ord.

Aktiespararens kortsiktiga portfölj följer du bäst här eller via Twitterkontot (@kortaportfoljen). Den defensiva portföljen har gått upp omkring 19 procent i värde sedan den introducerades i mitten av oktober. Att jämföra med Stockholmsbörsen (OMXS30) som har ökat cirka 11 procent under samma period.  

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.